handbal heeten viert het 50 jarig bestaan

De Handbalvereniging Heeten viert op zaterdag 6 juni het 50-jarig bestaan. Dat gebeurt met enkele sportieve activiteiten voor alle leden, een receptie en een grote reünie. “Onze kracht? Dat is de enorme saamhorigheid hier”, vertelt Willemien Pleizier, mede-organisator van de feestdag. “En het feit dat we in de sporthal beschikken over een mooie kantine. We horen wel eens van handbalsters uit andere plaatsen dat ze na een wedstrijd hun spullen pakken en weggaan. Bij ons blijft iedereen hangen. Daarmee creëer je veel meer een clubgevoel. Het is altijd enorm gezellig!”

De Handbalvereniging Heeten werd in 1959 opgericht onder leiding van de inmiddels overleden Heetenaar Henk Heuzels. “Er bestond al wel handbal in Heeten, maar in dat jaar heeft de handbaltak van SV Heeten zich afgescheiden van de rest van de vereniging”, vertelt Willemien. Samen met Miep Mulder, Gerda Hettinga, Ans Hutten en Marc Kreuwel vormt ze tevens de reüniecommissie. “Toen ik begon met handballen, nog in de beginperiode van de vereniging, werd handbal nog elf tegen elf gespeeld”, herinnert Miep zich. “En gewoon op een voetbalveld. Het was een hele andere sport. Veel minder lopen met de bal, maar veel meer overgooien. Het is anders telkens ook een hele afstand die je moet overbruggen. In die tijd hebben we goed geleerd om gericht te gooien!”

“En we hadden nooit blessures, we waren echte bikkels”, vult Willemien aan. “En bedenk wel dat je een voetbalveld uit die tijd niet meer kunt vergelijken met die velden van nu. We speelden op veredelde knollenvelden!” “Normale sportkleren hadden we niet”, vertelt Gerda. “Wat we aan hadden was gewoon goedkope ‘pröttel’. We liepen in katoenen broekjes. Onze moeders hadden onder aan de korte pijpen elastiekjes gemaakt, zodat de boel op de plaats bleef zitten. Ik weet nog dat onze keepster als enige een hemdje van badstof had.”

De vereniging beleefde eind jaren tachtig zijn sportieve hoogtijdagen. Het eerste damesteam kwam toen uit in de eerste divisie, de op één na hoogste klasse. “Daar hebben we toen een jaar of vijf gespeeld. Maar het was wel hoog gegrepen. Door de inzet, de beleving en een goede selectie hebben we het zo lang kunnen volhouden. Onthoud wel dat handbal hier in Heeten de damessport nummer één is. Anderzijds handballen we nu alweer jaren in de regioklasse en eindigen we altijd hoog in het linker rijtje. Het zou mooi zijn als het toch weer zou lukken om terug te keren naar die klasse!”

Verdere wensen zijn er nauwelijks. Het is weliswaar noodzakelijk dat de vereniging regelmatig elders (in Tijenraan of in Schalkhaar) traint omdat de sporthal in Heeten volgeboekt zit, anderzijds is uitbreiding van die hal niet realistisch. “We hebben nu circa tweehonderd leden. Maar wat jonge aanwas betreft, hebben we onze top gehad. De in- en uitstroom zijn nu in evenwicht. Je kunt wel van alles willen, maar het moet ook allemaal betaald worden!”

Het jubileumprogramma begint zaterdagmiddag om 14.30 uur met een spelencircuit voor de jeugdleden. Vanaf 16.30 uur zijn de senioren en de oud-leden aan de beurt. Vanaf 17.15 uur kun je het bestuur feliciteren in de voetbalkantine. Om 18.00 begint de receptie. Om 19.00 uur gaat de grote reünie van start. Speciaal hiervoor worden er enkele tenten bij de voetbalkantine geplaatst. De hele avond kun je kijken naar een foto-expositie over de geschiedenis van de club. De organisatie verwacht zo’n vierhonderd bezoekers. “Het wordt hopelijk een echte Heetense dag”, schat Willemien in. “Lekker dat sfeertje van ‘laat maar schuiven’. Op dit moment hebben zo’n 250 mensen zich opgegeven. We vragen iedereen om zich tijdig op te geven. Dit in verband met de catering.” Opgave is mogelijk middels een speciaal formulier op de site staging2.handbalheeten.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.