elshof ziet in autouwtrek nieuwe regiosport

Autorodeo’s en trekkerslepwedstrijden, het zijn van die typische plattelandsactiviteiten. Als het aan de organisatie van het Elshoffeest ligt, kunnen we er binnenkort eentje aan toe voegen: Het autouwtrekken. Men neme twee auto’s, verbindt deze met elkaar met een grote en dikke sleepkabel en laat vervolgens de chauffeurs in tegengestelde richting gas geven! En dan maar afwachten welke auto de ander wegtrekt, of volledig naar de filistijnen helpt. We zullen de gevolgen op zondagmiddag 14 juni tijdens het Elshoffeest met eigen ogen kunnen aanschouwen.

Het evenement is door enkele enthousiaste bewoners van de Elshof verzonnen. “Het zou te gek zijn als we over een paar jaar tijdens het Elshoffeest de regionale autouwtrekfinales kunnen houden, net zoals nu tijdens Stöppelhaene met de trekkerslep gebeurt”, vertelt Han Schuurman, die samen met Jeroen Pol aan de wieg stond van de sport. “We wilden weer eens wat anders”, vertelt Simone Schuurman, de woordvoerder van het Elshoffeest. “Het moest iets laagdrempeligs zijn. Een activiteit waarmee je een publiek trekt dat ook van een biertje houdt.” Han vult aan: “We dachten eerst aan een soort dragrace. Een blubberbak en dan maar kijken wie er met zijn auto het verst doorheen komt. Maar dat is natuurlijk niet zo leuk voor de grondeigenaar. En toen zijn we aan het brainstormen geslagen en kwamen we uit op het autouwtrek.”

“En daarmee maken we meteen een link naar de Elshof, waar het touwtrekken een grote sport is”, lacht Simone. “We hebben enkele weken geleden proefgedraaid. Dat was een enorm spektakel. Een grote rookwolk! Het rubber sleet gewoon van de velgen af.” Om al teveel rookvorming te voorkomen worden er op zondag twee grote banen van beton gerealiseerd op het feestterrein. “En het leuke van deze activiteit is ook dat je ‘em met relatief weinig mankracht kunt organiseren. Het levert veel minder werk op dan bijvoorbeeld het NK Hovercraft van vorig jaar. En dat terwijl dit wel een activiteit is die het volk uit de regio aanspreekt.” De deelnemers dienen zelf een auto te regelen. Misschien heb je nog wel een oud barrel liggen dat onlangs met een autorodeo heeft meegedaan. Daarnaast regelt de organisatie enkele auto’s voor de damesklasse. Op dit moment hebben er zich zo’n achttien heren en vier dames opgegeven. Inschrijven kan nog. Voor meer informatie daarover zie staging2.elshoffeest.nl.

Het programma van het Feest der Feesten, zoals de organisatie het eigen feest ook wel noemt, begint vrijdag 12 juni om 19.30 uur met een touwtrektoernooi voor geoefende en ongeoefende teams. Tegelijkertijd gaat in de tent de miniplaybackshow van start. Om 20.30 uur verricht burgemeester Ton Strien de officiële opening van het Elshoffeest. Om 21.15 uur begint ‘Vrienden van Elshof Live’, een (waarschijnlijk grotendeels ludieke) amusementshow met medewerking van diverse plaatselijke vrienden- en buurtclubs. Om 23.00 uur volgt de prijsuitreiking waarna het feest verder gaat met muziek van Herschmusic en een optreden van Lenie Gerrits.

Zaterdag gaat het feest vanaf 10.00 uur verder met de kinderspelen. Voor de jeugd staan er bovendien springkussens. Tegelijkertijd gaat ook het Nijhof Volleybaltoernooi van start. Vanaf 14.00 uur kun je meedoen met diverse schietspelletjes. Daarnaast mag de plaatselijke basisschooljeugd zich uitleven op een groot graffitiproject. Tegen betaling mag je ook zelf een graffitipaneel maken. Om 16.00 uur begint de muzikale binnenbandendans voor de jeugd, een half uur later gevolgd door de jaarlijkse stoelendans. Zaterdagavond staat er een grote feestavond op het programma. De muziek wordt verzorgd door de bekende formatie Papa di Grazzi. Deze band brengt een avond vol top 40-hits, rockklassiekers en feestmuziek. Tot 22.00 uur mag je gratis naar binnen, daarna betaal je 7 euro.

Zondag 14 juni kun je van 9.00 tot 10.00 uur bij het feestterrein opstappen voor een fietstocht. Van 10.00 tot 18.00 uur kun je op het terrein kijken naar – en als je wilt zelf meevliegen met – enkele paramotors. Om 11.00 uur start het korenfestival ‘Koor’n Kiek’n’. Zes koren, waaronder Fitis, De Zingende Zwagers, Female Voices en de Stroatkjals, laten ieder hun eigen repertoire horen. Ook Sint Caecilia is van de partij. Om 14.00 uur wordt met veel kabaal (carbidschieten) het startsein gegeven voor het middagprogramma. Om 14.00 uur beginnen de Open Sallandse Kampioenschappen Autouwtrek. Vanaf 15.00 uur is er live muziek van showorkest Millennium en René Schuurmans. Rond 20.00 uur is het feest afgelopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.