dolle pret voor pax kinderen op summercamp

Super dobro! Ofwel: Heel goed! Met die roep kwalificeerde een jonge Bosnische groep haar verblijf in Nederland en een bezoek op dinsdag aan Summercamp Heino in het bijzonder. Een week geleden zijn de jongeren uit Mihatovici, een vluchtelingenkamp in de buurt van Tuzla, op uitnodiging van Pax Kinderhulp in de regio Zwolle aangekomen. Zij wonen in deze periode bij gastgezinnen, maar om die te ontlasten organiseert de werkgroep IJssel-Vecht wekelijks een aantal activiteiten. Waaronder dus een bezoek aan Summercamp Heino.

Een begeleidster van Summercamp verzamelde de kinderen dinsdag handig om haar heen, om vervolgens het programma uit te leggen. Om de eerste honger te stillen mocht de jeugd – om te beginnen – eigen, zoete, broodjes bakken. Hun geduld werd aardig op de proef gesteld, maar met hulp van de medewerkers van de werkgroep en de begeleiders die uit Bosnië meegereisd zijn, konden de ietwat geblakerde lekkernijen uiteindelijk toch genuttigd worden.

Nastavnica Samira, een onderwijzeres die deze periode ook als tolk fungeert, zag het tafereel met een glimlach toe, maar volgens haar was de komst van de kinderen naar Nederland nog niet zo vanzelfsprekend: “Veel gezinnen in het vluchtelingenkamp lijden nog dagelijks aan de gevolgen van de oorlog. Het wantrouwen tussen de diverse etnische groeperingen is veelal nog aanwezig en ook de kinderen worden hierin betrokken. Wij, als onderwijzers, hebben met de families gepraat en ook tijdens de lessen aandacht besteed aan dit onderwerp. We geprobeerd de kinderen te overtuigen dat het niet uitmaakt van welke afkomst men is of welke religie men aanhangt, maar dat je medemensen moet afrekenen op hun menszijn. Ook hebben wij getracht hen bij te brengen dat je respect moet hebben voor andermans overtuiging.”

Opvallend is de discipline die de kinderen aan de dag leggen. Ramo, die in Mihatovici als een soort conciërge opereert, heeft de wind er dan ook constant goed onder. Wanneer het volkje dinsdag wat te luidruchtig werd, hoefde hij maar op te kijken om het stil te krijgen. Hij kent alle kinderen en ook hun families en achtergronden zijn bij Ramo bekend. Ondanks het strenge ‘regime’ zijn de kinderen dol op hun begeleiders en telkens wanneer zij op bezoek komen wordt er flink geknuffeld. Ramo: “Sommige kinderen waren door verhalen van ouderen wat angstig om naar Nederland af te reizen. Daar is nu niets meer van te zien. Je kunt merken dat zij in de gastgezinnen veel aandacht en liefde krijgen. Daardoor voelen zij zich thuis en kunnen zij echt genieten. Wij zien dat onder andere aan de manier waarop zij met de eigen kinderen van het gezin omgaan. Zij voelen zich geborgen en vertrouwen hun gastouders volledig.”

Ondertussen gingen de spelletjes binnen en buiten door. Naast balspellen in de sporthal en boogschieten stond midgetgolf op het programma en natuurlijk ook een lekkere lunch. Af en toe betrok de lucht en dreigde een wolkbreuk roet in het eten te gooien, maar dat ging nimmer ten koste van het plezier. Net zomin als de bezoekjes tussendoor aan de tandarts om een kies te trekken, of de eerste hulppost om de onvermijdelijke blessures te verzorgen. Na een rit door Heino met een Amerikaanse schoolbus en een bezoek aan de kinderboerderij zat het officiële programma er op. Dolle pret hadden de kinderen bij het voeren van de lama’s, hertjes, schapen en paarden, al werd de kudde wat argwanend benaderd vanwege de verhalen over spugende lama’s.

Roeleke Ziel, namens de werkgroep verantwoordelijk voor de invulling van de diverse activiteiten, is in ieder geval tevreden over het bezoek aan Summercamp Heino als activiteit voor de kinderen van Pax Kinderhulp: “Het doel is tweeledig. Enerzijds worden de gastouders even ontlast en anderzijds genieten de kinderen er op dit soort dagen van om al hun vriendjes weer te zien. Samen spelen zijn ze gewend en dat merk je hier ook. Veel kinderen zijn na enkele minuten uitgekeken op het grote aanbod speelgoed dat ze overal tegenkomen. Met elkaar spelen en voor elkaar zorgen vinden ze vaak veel belangrijker.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.