de kermis heeten hoort er helemaal bij

“De Kermis Heeten hoort erbij”, stelt Jos Bril, namens de Oranjevereniging Heeten, de organisatie van het Heetense feest dat dit jaar plaats vindt van donderdag 18 tot en met zondag 21 juni. Soms lijkt het er voor de buitenstaander namelijk op dat de Kermis Heeten ondersneeuwt tussen het ‘geweld’ van de Ponyweek en het Weidefeest, maar daar is Bril het niet mee eens. “Wij zijn het enige feest in Heeten met een kermis. Met de botsauto’s en al die andere attracties. We willen een echt volksfeest bieden voor alle leeftijden, jong en oud. Een gezellig feest voor iedereen, niet alleen voor de Heetenaren maar ook voor de mensen uit de regio.”

De Kermis Heeten begint donderdag 18 juni om 20.00 uur met het Oranje Café in de feesttent op het dorpsplein. De bezoekers kunnen onder andere darten en kruisjassen. Vrijdag gaat het feest om 15.15 uur van start met de jaarlijkse optocht. Daarna wordt de opening verricht door enkele Heetenaren die onlangs zijn geridderd. Om 16.00 uur begint de eerste editie van het bedrijvenuurtje, gericht op alle Heetense ondernemers en hun personeel. Overige Heetenaren die zin hebben in een borrel zijn trouwens ook van harte welkom! Het Agrarisch Duo verzorgt een optreden. “Sommige mensen die werken in Heeten hebben verder weinig contact met het dorp”, vertelt Jos. “Met het bedrijvenuurtje willen we het onderlinge netwerken een duwtje in de rug geven. Maar het is ook een manier om onze sponsoren te bedanken. Die zijn altijd erg ruimhartig. Als we aankloppen voor hulp, vangen we nergens bot. Dat is ook de charme van een dorp als Heeten.”

’s Avonds gaat het feest vanaf 21.30 uur verder met een optreden van de formatie Just Us. Dit trio speelt rock uit de jaren zeventig, waarbij er ook ruimte is voor een knipoog. Zaterdag 20 juni gaat het feest om 11.00 uur verder met een toerrit voor oldtimer motoren en solexen. Inschrijven kan vanaf 10.00 uur. Voor de eerste keer kunnen er ook solexen meedoen. Je kunt je hiervoor inschrijven bij ‘t Trefpunt. De deelnamekosten bedragen 5 euro. Vanaf 13.00 uur zijn de kermisattracties weer geopend. Van 13.30 tot 16.30 uur kan de plaatselijke jeugd, onder begeleiding van de scouting, meedoen aan diverse activiteiten, zoals spijkerbroekhangen en een steprace. ’s Avonds is er een grote feestavond met medewerking van de bekende top 100-formatie Van Gogh. Van Nederlandstalig tot disco en van hardrock tot golden oldies, deze band beheerst vele nummers in bijna alle mogelijke popmuziekgenres.

Zondag gaat het feest vanaf 8.30 uur verder met een grote ATB-toertocht.. Deelnemers aan de toertocht kunnen kiezen uit routes van dertig en vijftig kilometer. Start en finish van beide afstanden is op het Dorpsplein. Tussen 8.30 en 9.30 uur kun je je inschrijven bij een stand op het feestterrein. Het inschrijfgeld bedraagt 3 euro. Dat is inclusief een consumptie. Voor kinderen van de basisschool is deelname gratis (uitsluitend onder begeleiding). Deelname aan de tocht is geheel voor eigen risico.

Om 10.00 uur begint een kermiskerkdienst in de feesttent. Voor de allereerste keer wordt deze dienst in het dialect gehouden. Voorganger is Wilhelmien Wichers Schreur. Om 13.00 uur gaan de attracties weer open. Van 13.00 tot 14.00 uur kun je op het feestterrein opstappen voor een fietstocht. Deze route van circa 25 kilometer voert de deelnemers in de richting van Haarle en Helhuizen. De deelnamekosten bedragen 2 euro (inclusief een consumptie, kinderen gratis). Om 14.00 uur gaat de eerste Kijk en Doe Markt van start. Om 15.30 uur begint een Duitse middag met medewerking van Der Falsche Heino, een – zoals zijn naam al impliceert – imitator van de Duitse zanger Heino. Om 18.00 uur wordt het officiële programma afgesloten met een stoelendans.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.