Home / archiefcentraal / dalfser politiek drankverkoop naar 18 jaar

dalfser politiek drankverkoop naar 18 jaar

In Dalfsen zijn zowel de PvdA als het CDA voorstander van het ophogen van de leeftijd voor drankverkoop naar 18 jaar. Het CDA in Olst-Wijhe vindt ook dat het hoog tijd wordt flink op te treden tegen overmatig drankgebruik door jongeren. Raalter politici zijn minder streng. Een pilsje op zijn tijd moet toch kunnen?

Er komen preventieve alcoholcontroles voor jongeren. Ook dronken met de brommer naar huis rijden is gevaarlijk, dus – zo heeft de Tweede Kamer afgedwongen – dat moet aangepakt worden. Salland is een streek waar we ‘hem wel lusten’. Dus moet dit deel van Nederland voorloper zijn op preventief gebied? We vroegen het de Sallandse fracties. Een verbod op drankketen, een alcoholverbod in sportkantines of schoolfeesten?

Johan Wiltvank: “We zijn er als PvdA Dalfsen al langer van overtuigd dat we een voorloper zouden moeten zijn. Om te beginnen bij de verstrekkers (supermarkten, slijters en dergelijke) maar ook bij sportkantines. Verkoop alleen aan jongeren van 18 jaar en ouder is ons voorstel geweest. Voor een aanpak op dit gebied kregen we tot nu toe de handen niet op elkaar. Niet van een aantal collega fracties en al helemaal niet van de verstrekkers, waaronder de sportkantines. Commercieel belang wordt boven het belang van de jeugd geplaatst. We blijven het proberen.” Wiltvang wil niet alle drankketen over een kam scheren. Wel moeten wat hem betreft de commerciële keten dicht.

Toch steun voor Wiltvank. Het CDA Dalfsen wil de drankverkoop-leeftijd ook optrekken. Maar dan gestuurd door Den Haag. Arno van Dijk: “Want als we daar regionaal of lokaal aan beginnen heeft dat natuurlijk veel minder nut. Maar wat ons betreft neemt het kabinet vandaag nog de beslissing om de leeftijd te verhogen naar 18 jaar. Als jongeren onder die leeftijd toch drank kopen, moet niet alleen de verkoper maar ook de jongere zelf strafbaar zijn. Ook het verdwijnen van de verkoop van alcoholische drank uit supermarkten kan hieraan meehelpen.”

Van Dijk is tegen sluiten van drankketen: “Het is meestal een soort huiskamer is en dus geen illegale kroeg. En in de huiselijke sfeer is veel geoorloofd. De horeca mag volgens mij pas klagen als er illegale cafés ontstaan. Die komen in onze gemeente niet voor. En last but nog least: jeugd heeft tenslotte een eigen plek nodig. Daar ervaren ze gezelligheid en bouwen ze vriendschappen op. De eigenaren van keten zijn en voelen zich veelal zeer verantwoordelijk voor wat er zich in en rondom de keet afspeelt en zodoende ontstaat een veilige uitvalsbasis voor de jongens en meisjes.” Om indrinken en pas uitgaan rond middernacht te voorkomen bepleit Van Dijk vroeger openen en sluiten van horeca. “Dit gebeurt al bij de piratenfeesten: die beginnen gewoon weer om 20 uur en eindigen rond de klok van 1 uur.” Voordelen genoeg. Minder overlast, je dag- en nachtritme wordt minder verstoord en het leidt tot betere school-, werk-, en sportprestaties.

GB in Raalte is een stuk milder. Wim de Hair: “Salland hoeft echt niet de voorloper te worden van een strenger alcoholbeleid, een pilsje op z’n tijd mag best. Controle op leeftijd in supermarkten moet beter en strenger, maar in sportkantines is er volgens mij juist goed toezicht!” GB wil weer een disco in Raalte, zodat ouders niet de halve nacht wakken hoeven liggen tot hun kroost weer veilig thuis is. Een disco in de buurt maakt drankketen ook overbodig.

Toine Bindels van het CDA Olst-Wijhe: “Hoog tijd dat in Salland strengere maatregelen genomen worden tegenover overmatig drankgebruik onder jongeren. Ook ouders van bijvoorbeeld comazuipers moeten niet alleen op hun verantwoordelijkheid worden gewezen maar ook stevig worden aangepakt. De maat is vol. Moderne jongeren houden maat!”

Het Raalter CDA is bij monde van Jos Alferink voorstander van preventieve blaastests voor jongeren. Ook als ze met de brommer naar huis willen. Wat het CDA betreft gaat de politie bij disco’s posten. Verder zoekt de partij het in voorlichting. Alferink verwijst naar een brief aan alle Raalter jongeren, door het college gestuurd, met daarin de gevaren op een rijtje gezet. Voorlichting op scholen is ook een optie. En een anoniem meldpunt waar jongeren kunnen doorgeven dat jongeren overmatig alcohol gebruiken? Bijna alle jongeren blijken daar tegen. Het CDA ook. Alferink sluit af met: “Vooralsnog geen alcoholverbod in sportkantines.”

Lees ook

Gemeentesecretaris Karin Cornelissen weg bij Raalte

RAALTE – Gemeentesecretaris Karin Cornelissen gaat de gemeente Raalte in het eerste kwartaal van dit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.