chain reaction wil carriere in dancewereld

Raaltenaar Ben Janssen verzorgt maar liefst twee sets op het dancefeest Hurricane ‘Slowly move to the harder style’ dat op zaterdag 27 juni plaats zal vinden bij Racketcentrum Raalte.

Als Chain Reaction staat hij samen met DJ Crypsis achter de draaitafels voor een set vol hardstyle, als DJ The Opponent draait hij een stevige hardcoreset. Maar dat laatste is meer vanuit een soort van jeugdsentiment. Want als Chain Reaction richt Janssen zijn pijlen nu volledig op een carrière als danceproducer en DJ. Hij heeft net een contract getekend bij het label Minus is More. Verder heeft hij meegeholpen met het samenstellen van het programma van Hurricane.

Janssen is geen onbekende in de regionale dancewereld. Samen met zijn kameraad en collega DJ Emiel Hendriks (DJ Notorious) was hij verantwoordelijk voor de organisatie van de ‘Bring that beat back’- avonden in De Leeren Lampe en in de regio. Daarnaast draaiden de twee jarenlang op verschillende dancefeesten. Als Chain Reaction stond hij ondermeer op de Love Parade in Essen (Duitsland) en het enorme dancefeest Hellraiser.

“Toen ik een jaar of 15 was, ben ik samen met Emiel begonnen met plaatjes mixen op onze zolderkamers. Het was de tijd van gabber en aussies. Maar wij waren zo fanatiek bezig met onze hobby dat we zelf nauwelijks naar grote feesten gingen. En als ik ging, dan stond ik meestal de hele avond bij de draaitafels te kijken naar wat de DJ’s deden. Een beetje de kunst afkijken.” Zo her en der in de regio draaiden de twee op feesten. Toen ze een jaar of 20 waren, werden de activiteiten afgebouwd.

Ben en Emiel richtten zich op hun studie en hun carrière. Maar na een pauze van ongeveer vijf, zes jaar, pakten de twee zo’n vier jaar geleden hun DJ-activiteiten weer op. “Het leek ons leuk om eens een feest of een reünie te houden voor de mensen die de gabbertijd actief hadden meegemaakt. Dat resulteerde in het feest ‘Bring that beat back’ in De Leeren Lampe. En dat was een enorm succes. De hele keet was afgeladen. Dat hadden we nooit verwacht.” Daarna volgden nog vijf, zes grote feesten bij De Leeren Lampe. De twee brachten hun concept ook naar andere locaties in de regio.

“En in die tijd is bij mij toch weer het plan ontstaan om me weer meer te verdiepen in de muziek en een professionele carrière als DJ/producer na te streven”, vertelt Ben. En hij ging er voortvarend mee aan de slag. Zo’n half jaar geleden werd hij benaderd door DJ Luna van het platenlabel ‘Minus is More’. Dat resulteerde zo’n twee maand geleden in een platencontract. Bens eerste productie als Chain Reaction is net verschenen.

“Als Chain Reaction wil ik me richten op de hardstyle. Bij hardcore of gabber draait alles om een hoog aantal ‘beats per minuut’. Bij de hardstyle is het tempo wat lager en is er meer ruimte voor melodie. Ik wil proberen om te vernieuwen en met name hardere elementen aan de hardstyle toe te voegen. Maar dan wel met behoud van de melodie. Daar wil ik een mix tussen vinden. Zeg maar hardstyle met een rauw randje.”

DJ-en en produceren zijn twee volledig verschillende takken van sport. Bij de eerste sta je voor publiek, bij de tweede zit je Remi in de studio. “Hoe tegenovergesteld ook, het ligt toch ook weer dicht bij elkaar”, stelt Ben. “De herinneringen en ervaringen van je sets kun je meenemen naar de studio. Hoe reageerde het publiek op een bepaalde sfeer of overgang. Ook in de studio ben je er altijd mee bezig hoe het voor het publiek zal klinken.”

Ben hoopt uiteindelijk het maximale uit zijn DJ- en productiecarrière te halen. “Draaien op grote feesten in het binnen- en buitenland en bijdragen aan een grotere populariteit van het genre en mijn label. Die grote feesten zijn echt fantastisch. Ik weet nog dat ik in 2007 voor het eerst, om twaalf uur ’s nachts, prime time nota bene, mocht draaien op Hellraiser. Voor vele duizenden mensen. Ik was ontzettend zenuwachtig, maar het was uiteindelijk een geweldige ervaring!”

Voor het dancefeest ‘Hurricane – Slowly move to the harder style’ zijn naast Chain Reaction en The Opponent ook Buzz Fuzz, Dano, Crypsis, Mercenary, The Menace en Notorious geboekt. Ook staat er nog een verrassingsoptreden op het programma. MC D fungeert als host. De prijs voor een entreekaart bedraagt 12,50 euro in de voorverkoop en 15 euro aan de kassa. Aanvang is om 21.00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij C1000 Erik Kroeze op de Domineeskamp in Raalte, bij C1000 Rob Loomans in Hellendoorn en natuurlijk bij het Racketcentrum Ramele.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.