buitengewone dagbesteding op horsthoeve

Een combinatie van zorg, therapeutisch werk en horeca op het platteland, dat is wat zorgboerderij De Horsthoeve in Broekland wil bieden. Vorige week donderdag zijn de deuren van deze zorgboerderij officieel geopend. “Het motto is hier buitengewone dagbesteding”, stelt eigenaresse en initiatiefneemster Patricia Vreugdenhil. “De deelnemers kiezen hier bewust voor de rust en ruimte van het buitenleven!”

Patricia richt zich op cliënten (of deelnemers, zoals ze het zelf liever noemt) met niet aangeboren hersenletsel. Zij kunnen meehelpen in de tuin, de boomgaard en bij het verzorgen van de dieren. Daarnaast wil Patricia diverse activiteiten aanbieden die hen moeten ondersteunen bij het herontdekken van de eigen talenten.

De Horsthoeve, een prachtige boerderij aan de Horstweg in Broekland is eigendom van Patricia. “Toen mijn vader vijf jaar geleden overleed, heb ik de boerderij gekocht. Dat was een behoorlijke onderneming, maar ik houd van deze plek. Ik wil deze locatie delen met andere mensen. En eigenlijk is daarna het idee ontstaan om hier activiteiten te ontwikkelen voor mensen die pech hebben gehad, mensen met niet aangeboren hersenletsel. Denk aan mensen die een hersenbloeding hebben gehad of een ongeluk, waarbij ze hersenbeschadiging hebben opgelopen.”

Bijna vijf jaar deed Patricia erover om voldoende gelden bijeen te krijgen om haar plannen te verwezenlijken. “Van zorgstichtingen hoefde ik niet al teveel te verwachten. Die zagen me vaak als mogelijke concurrent. Maar uiteindelijk heb ik via het Europees loket subsidie weten los te krijgen. Daar bleken ze heel enthousiast te zijn. Juist de combinatie van zorg en horeca op het platteland sloeg goed aan. Men vond het een geweldige mix. Daarom werd ik aangemerkt als innovatief ondernemer!”

Patricia was eerder mede-eigenaresse van De Gulle Mand, een klein bureautje waar mee ze samen met een vriendin voorzag in hapjes en drankjes voor feestjes (die eventueel ook in De Horsthoeve gehouden konden worden). Bij haar eigen zorgboerderij wil ze een doorstart maken. Een schuur van De Horsthoeve is volledig verbouwd en voorziet nu in een grote keuken, een tweetal ruimtes voor vergaderingen, bijeenkomsten of kleine feestjes/etentjes en een werkruimte voor de cliënten. Deze laatste ruimte wordt deels ingericht als atelier. “Ik ga niet uit van wat mijn deelnemers niet meer kunnen, maar juist van wat ze nog wel kunnen. Zo wil ik helpen om nieuwe talenten te vinden.”

Patricia richt zich op mensen met een Persoons Gebonden Budget, mensen die niet gebonden zijn aan een zorgstichting. Ze heeft op dit moment twee cliënten. Ze hoopt er uiteindelijk zo’n zes tot acht per dagdeel te huisvesten. Maar dat heeft tijd nodig, zo weet ze. “De belangstelling is er wel, maar het is lastig om deze doelgroep te bereiken. Vaak zijn die mensen afhankelijk van mantelzorgers. Veel van de mensen met niet aangeboren hersenletsel zijn heel erg gehecht aan structuur. Elke verandering ervaren ze als een mogelijke bedreiging. Dus om hier aan de slag te gaan, is een enorme stap, maar wel een leuke.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.