adopteer een schaap van de lemelerberg

Als het weer warmer wordt, krijgen schapen het al snel te warm in hun dikke jas. Ze moeten nodig geschoren worden en dat kun jij zaterdag van dichtbij meemaken. Hoewel het met de warmte deze week meevalt, worden de schapen op de Lemelerberg komend weekend al ontdaan van hun dikke vacht. Landschap Overijssel organiseert bij de schaapskooi een Schaapscheerdersdag. Op zaterdag 13 juni is iedereen tussen 11.00 en 16.00 uur tegen betaling van 2,50 euro van harte welkom.

Uiteraard is het voor kinderen erg leuk om te zien hoe de vacht bij schapen loskomt en er eigenlijk nog maar een dun schaapje overblijft. Maar ook is het mooi om te zien hoe de wol vroeger verwerkt werd, door het te spinnen en er bijvoorbeeld een trui van te breien. Ook het maken van touw door de touwslager en het wolvilten worden gedemonstreerd. Gedurende de dag wordt er diverse malen een schapendrijfshow opgevoerd. Naast de schaapskooi is er een streekmarkt waar je producten van wol kunt kopen, of een Veluws schaap adopteren.

De schaapskudde op de Lemelerberg wordt door Landschap Overijssel gebruikt om de heide goed te beheren. Honderd jaar geleden was de Lemelerberg een uitgestrekt heideterrein. Maar door de vele schapen die er graasden, groeide er bijna niets meer. De schaapskudde verdween van de Lemelerberg toen de kunstmest kwam. Omdat er geen schapen meer graasden, groeide de Lemelerberg dicht met bos. Om te voorkomen dat het helemaal dichtgroeit, loopt er sinds 1979 weer een kudde van ongeveer 250 Veluwse heideschapen rond in het gebied.

Om de Lemelerberg mooi te houden, is het heel belangrijk dat de schaapskudde blijft bestaan. Jij kunt hieraan bijdragen door een schaap te adopteren. Voor 65 euro per jaar ontvang je een echt adoptiecertificaat. Op de scheerdersdag aan de Dalmsholterweg 3 in Giethmen kun je terecht voor meer informatie, of je kijkt op staging2.landschapoverijssel.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.