winkels nieuwe markt moeten aantrekkelijker

De eigenaar van het pand aan de zuidkant van de Nieuwe Markt in Raalte is onaangenaam verrast over de negatieve uitlatingen over de status van dat pand in de structuurvisie over de Raalter detailhandel. Het gaat om het pand met onder meer Multivlaai, Ukkie & Mama en de winkel met Turkse specialiteiten. Het pand zou een flinke opknapbeurt behoeven om ‘de acht van Raalte’ te verwezenlijken.

Die ‘acht van Raalte’ houdt in dat het winkelcentrum van Raalte de vorm van een acht moet hebben. Aan de kopse kant bij De Zwaan is de lus wel goed verzorgd. Daar nodigt het straatbeeld uit tot rondlopen. De andere kopse kant, de Nieuwe Markt, is er niet bepaald op gericht om van de ene promenade naar de andere te lopen. Volgens de structuurvisie zou een flinke opknapbeurt niet misstaan. Een tekening (zie hiernaast) is bijgevoegd als voorbeeld.

De eigenaar sluit niet uit dat hij schade ondervindt door zo’n tekst. Want het rapport is openbaar. De winkeleigenaars – huurders dus van de eigenaar – lezen het ook. Zelfs hun klanten zien dat het rapport praat over een verouderde uitstraling. Vreemd allemaal, vindt de eigenaar, omdat zowel de makers van het rapport (het bureau Droogh, Trommelen en partners) nooit contact gezocht hebben met hem, noch met de huurders.

“Onze huurders zijn onaangenaam verrast over uitspraken, suggesties en afbeeldingen in het rapport, die doen vermoeden dat de toekomstige situatie er heel anders uit zou kunnen of moeten zien dan de huidige. Dit geeft niet alleen onrust bij onze huurders, maar ook bij hun klanten en daardoor ook bij ons als eigenaar-verhuurder. Er wordt mogelijk schade berokkend als gevolg van de in de ontwerp structuurvisie geventileerde suggesties die ook wel erg speculatie gevoelig zijn.”

En hoezo een verouderde uitstraling? “In 2005 is ons deel van dit – onder architectuur gebouwde pand – geheel gerenoveerd en volledig gemoderniseerd, zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke architectonische uitgangspunten. Onlangs is er een aanvang gemaakt met de gevelrenovatie van het andere deel van dit bouwblok. Het is daarom niet correct en ook niet reëel om het gehele bouwvolume aan de zuidkant van de Nieuwe Markt af te doen als onder gemiddeld en verouderd. Het rapport zelf geeft al aan dat de indeling in boven- en onder- gemiddeld subjectief is, wij krijgen de indruk dat de indeling daarnaast onzorgvuldig en arbitrair is.”

De eigenaar heeft ook grote bezwaren tegen een zichtpunt op de plek waar nu een cafetaria zit. Hij vindt namelijk dat zijn eigen pand al hoekpand is. Op die manier is het ook ontworpen en ingericht. Daar mag je zo maar geen ander zichtpunt voor plaatsen. Dat is overigens ook strijdig met het bestemmingsplan.

Het gemeentebestuur heeft de klacht opgenomen in de structuurvisie over de detailhandel, maar neemt geen woord van het gezegde terug. Sterker nog, ze doet er nog een schepje bovenop. “Aan de zijde van Tutert wordt al gewerkt aan een opwaardering. Het zou goed zijn als ook het zuidelijke deel van de Nieuwe Markt een opwaardering krijgt. Belangrijke voorwaarde is dat er een zichtrelatie ontstaat vanaf de Grotestraat, zodat mensen als vanzelf aangetrokken worden richting het zuiden.”

“Aanpassing van het bestemmingsplan is hierbij noodzakelijk. De opwaardering kan op meerdere manieren invulling krijgen. Deze zal, afhankelijk van de wensen van betrokkenen al of niet worden uitgewerkt. In de structuurvisie wordt enkel een suggestie gedaan voor een mogelijke herontwikkeling. Deze verplicht de eigenaar tot niets, maar biedt de eigenaar wel de ruimte voor initiatieven, waaronder de mogelijkheden voor de ontwikkeling van extra opbrengsten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.