volop rust en gastvrijheid bij de fortmonder

Al vanaf de opening van Koffie en Theeschenkerij De Fortmonder op 3 april is de belangstelling ver boven verwachting. “Terwijl we eigenlijk geruisloos open zijn gegaan”, zo vertelt eigenaresse Marjella Truijens enthousiast. “Dat hadden we echt niet verwacht. Het is zo druk dat er allemaal kleine klusjes zijn blijven liggen. Maar dat is een luxe probleem. We vinden het alleen maar leuk!”

Marjella en haar man Stefan wonen sinds 2007 in een oude boerderij op Fortmond, vlakbij de Duursche Waarden. De IJssel stroomt een paar honderd meter verderop. Bij hun woning ligt een kleine waterpartij. Ze kijken vrijuit over de boerenlanden. Achter hun huis staat een vroegere varkensstal die ze hebben ingericht als keuken en ontvangstruimte. Daarnaast ligt een terras.

“We zijn vorig jaar naar een gemeentelijke bijeenkomst geweest”, vertelt Marjella. “De gemeente wil het gebied hier meer toeristisch inrichten. Het ontbrak hier nog wel aan het één en ander. Eigenlijk zijn daarna bij mij de plannen geboren om zelf een koffie- en theeschenkerij te beginnen.” Samen met haar man Stefan werkte Marjella de plannen verder uit. De gemeente toonde zich, net zoals de omwonenden, meteen enthousiast. “We zijn blij dat de buurtbewoners ons toch zo steunen en vertrouwen, niemand uit de buurt had ook maar het kleinste bezwaar!”

Koffie en Theeschenkerij De Fortmonder is in eerste instantie op wandelaars en fietsers gericht. Zij kunnen er genieten van een kopje kwaliteitskoffie of losse thee en diverse lunchgerechten. Op verzoek kun je er natuurlijk terecht voor een uitgebreide brunch, theepresentatie of een high tea. Daarnaast fungeert het veldje bij het terras als een rustpunt, waar wandelaars en fietsers kunnen uitpuffen.

Door Fortmond lopen diverse wandel- en fietsroutes. Ook ligt de koffie- en theeschenkerij enkele honderden meters verwijderd van een opstappunt voor het Kozakkenveer (naar Veessen). Verder zijn er diverse streekproducten verkrijgbaar en kun je er genieten van een portie boerenijs. “We zijn nog bezig met het samenstellen van picknickmanden voor de wandelaars”, vertelt Marjella.

Marjella heeft eerder gewerkt als diëtist en in de handel. “Dit is heel wat anders, ik weet het”, zegt ze. “Maar de horeca heeft me altijd al getrokken. Ik vind het heel leuk om met mensen om te gaan. Om ze persoonlijk aandacht te geven.” Stefan vertelt: “Juist aan die persoonlijk aandacht, daar ontbreekt het in Nederland vaak aan. We hebben samen heel veel gereisd en onze grote ergernis was altijd dat er tegenwoordig in Nederland zo weinig liefde zit in de bediening. Men biedt de gasten vaak geen rustige ruimte en men kent de eigen kaart niet. Wie zei het laatst ook al weer: ‘We zijn een volk dat gewend is om bediend te worden, maar niet om te bedienen.”

“Tegen bediening wordt vaak negatief aangekeken”, vult Marjella aan. Veel mensen vinden dat ‘een minder beroep’. En eigenlijk is dat raar. Want wat is er mooier en waardevoller dan het andere mensen naar de zin maken? We wonen hier bovendien in een prachtig gebied. We vinden het fijn om dat met anderen te delen! En er bestaat behoefte aan, dat kunnen we merken. Het was in het paasweekend zo druk dat we op een gegeven moment niks meer hadden.”

Koffie en Theeschenkerij Fortmond is van april tot oktober elke week van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 20.00 uur en op zondag van 11.00 tot 20.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.