volop interactie voor vmr tijdens cult 2009

Het Virtueel Museum Raalte (VMR) heeft zichzelf duidelijk op de kaart gezet. Tijdens Cult 2009 mocht de website al even de volle positieve aandacht genieten. Uitspraken als ‘het is een aanwinst voor Raalte’ en ‘hiermee kunnen we Raalte op de kaart zetten’ vulden afgelopen weekend de kleine ruimte waarin het digitale museum gepresenteerd werd. Het VMR moet de ontmoetingsplek op internet worden waar Raalter profs, amateurs, verenigingen en scholen hun kunst met elkaar delen. De testversie of pilot werd in ieder geval enthousiast ontvangen.

Cultuur snuiven bij je in de woonkamer? Daar zorgt het VMR wel voor. Op de website, die pas in januari 2010 het levenslicht ziet, word je verrast door de mogelijkheden. Als bezoeker begin je in een virtuele centrale hal van waaruit je zelf de route bepaalt. In iedere kamer die je binnengaat worden vervolgens zeer diverse exposities getoond. “We creëren daarbij ook interactie voor jong en oud”, vertelt Marie Leusink, één van de initiatiefnemers. “Op dit moment ontwikkelen we de definitieve versie. De huidige site blijft (op verzoek) nog een week in de lucht, zodat mensen nog eens rustig rond kunnen kijken.”

Tijdens Cult 2009 presenteerde het VMR zich zeer uitgebreid. “We hebben een aantal waardevolle contacten opgedaan of versterkt”, aldus Leusink. “Maar ik denk ook dat we door het concretiseren van onze plannen en de professionele uitstraling veel goodwill hebben gekweekt bij de toekomstige exposanten.” Bovendien leverde de aanwezigheid bij Cult het VMR ook nog resultaat op, want eindelijk is er een logo voor het virtueel museum.

Het ontwerpen van een logo voor het VMR bleek absoluut geen eenvoudige opgave, omdat de ontwerpers nog geen zicht hadden op het ontwerp van de website. Het is dan ook logisch dat een aantal elementen in de ontwerpen niet konden worden afgestemd op bijvoorbeeld gebruik van kleuren en lettertypes op de website. “Maar ondanks deze beperkingen zijn er toch nog acht ontwerpen aangeleverd. Het winnende ontwerp van Anniek van Leeuwen kan door deze beperkingen echter niet meer kan zijn dan een basis voor een definitief logo”, zegt Leusink.

Salland Centraal riep haar lezers en bezoekers afgelopen weken op om logo’s in te zenden voor het VMR. In totaal kwamen er acht ontwerpen binnen. “We zijn erg blij met de inzet die de ontwerpers hebben getoond”, aldus Leusink namens het VMR. “Ik wil wel een algemene kanttekening maken, want in geen van de ontwerpen wordt een koppeling gemaakt met enkele bepalende elementen als interactief, kunst, virtueel en museum. De relatie met kunst is in het ontwerp van Anniek nog het duidelijkst aanwezig, maar over een aantal aspecten is zeker nog discussie mogelijk.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.