verhalen over 75 jaar sdol gebundeld

Een sportvereniging staat voor veel meer dan sportieve prestaties alleen. “Het is een stukje beleving”, stelt Gerben Holtmaat, de voorzitter van de Luttenbergse sportvereniging SDOL. Deze club viert van donderdag 21 tot en met zondag 24 mei het 75-jarig bestaan. Ter ere van het jubileum heeft de voetbalclub nu een bundel met verhalen van de leden over hun sportclub uitgebracht. De eerste uitgave bevat 25 hoofdstukken, maar er zullen er nog twee extra uitgebracht worden, al dan niet gebundeld in één groot boek: ‘75 Jaar SDOL, 75 verhalen’. “Met 550 leden is SDOL uitgegroeid tot de dorpsclub van Luttenberg!”

In het boek vertellen diverse (oud-)leden over de rol die SDOL in hun leven speelt of gespeeld heeft. Sommigen serieus, anderen hebben leuke verhalen uit de kantine opgetekend. “Er staan ook al heel wat stukjes op de site van SDOL en elke donderdag komt er weer een nieuwe bij. De reacties zijn allemaal heel positief. Ze worden heel goed gelezen. Het is ook leuk omdat het zo herkenbaar is. Ik las een stukje van handbaltrainster Carolien Raben en hoe zij jaren geleden bij SDOL terecht was gekomen. Dat ze was uitgenodigd bij de voorzitter en dat die niks anders had gedaan dan praten, praten en praten… En als je dan weet wie ze bedoelt, is dat heel herkenbaar, ha ha!”

De eerste bundel werd afgelopen dinsdag overhandigd aan Toya Keijzer (88), de trouwste supporter van SDOL en tevens de weduwe van Jan Keijzer die 25 jaar voorzitter is geweest van SDOL. Daarbij waren ook de twee jongste leden van SDOL, Lisa Bos en Niek Daggenvoorde aanwezig. “Ik heb het allemaal vanaf het begin meegemaakt”, vertelt Toya. “Mijn mooiste herinnering is nog dat SDOL begon te voetballen op een veldje op een helling van de berg. De ene helft speelden ze berg op, de andere helft berg af. Dat kan nu dus echt niet meer, maar toen was het maar gewoon behelpen.” Zelf heeft ze nooit gesport. “Ik heb niks gedaan dan werken”, grapt ze. “Nee, in mijn tijd kon dat nog niet.” Met name de handbal geniet haar grote belangstelling. “Ik ben er elke keer als het eventjes kon, bij geweest. Ik sta nog steeds bij elke treffer te juichen. Het is een ontzettend spannende sport. En mijn kleindochter Dieuwke speelt ook in het eerste.” Dieuwkes moeder Yvonne, was overigens ook al jarenlang een bepalende speelster voor SDOL.

Gaat het met de handbaldames hartstikke goed, die werden dit jaar nog kampioen, met het voetballen gaat het minder. Het eerste team is na afloop van dit seizoen gedegradeerd naar de zesde klasse. “En dat is enorm balen”, vindt Gerben. “We horen niet thuis in de zesde klasse. Het volgende seizoen voetballen we nauwelijks tegen teams uit de buurt. Je hebt geen derby’s meer. En dat is zonde. Het is echt een ambitie om zo snel mogelijk weer terug te komen in de vijfde klasse. We gaan er tegenaan! Maar degradatie of niet, een feestje zal er komen. En men heeft er ontzettend veel zin in!”

Het feest begint donderdag 21 mei met een expositie over de geschiedenis van SDOL in de oude kantine. Deze is geopend van 8.00 tot 16.00 uur. Vrijdag 22 mei is de expositie weer geopend van 12.00 tot 16.00 uur. ’s Avonds is er een feestavond voor de leden van 13 tot en met 16 jaar. Zaterdag 23 mei staat er een groot onderling toernooi op het programma. De pupillen beginnen om 9.00 uur, de junioren zijn ’s middags aan de beurt en de senioren ’s avonds. Ter afsluiting staat er een grote feestavond op het programma voor alle senioren. Zondagochtend 24 mei wordt er om 10.30 uur een kerkdienst gehouden op de velden van SDOL. Om 13.00 uur speelt het eerste voetbalteam tegen de 6-jarigen. “Ik geef die kleintjes veel kans”, stelt Gerben veelbetekenend. “Het gaat immers niet zo goed met het eerste!” Om 15.00 uur begint de grote Heineken SDOL veiling. Daarna gaat het feest nog tot in de kleine uurtjes verder met onder andere een grote loterij. De festiviteiten worden al deels gehouden in de nieuwe kantine bij de nog in aanbouw zijnde sporthal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.