stopt raalte de jarenlange scholenstrijd

Commentaar – Wat krijgen we nou, gaan ze in Raalte het christelijk en openbaar onderwijs onder één dak brengen in een nieuwe basisschool in Raalte Noord. Het zal wel om een pragmatische reden zijn. Het lijkt ons stug dat hier het begin neergezet is voor de manier waarop het onderwijs in Nederland al lang geregeld had moeten zijn: Zonder geloofsovertuiging.

Het is een bizar spel, die scholen en hun geloof. Het speelt in alle opleidingen. Op universitair niveau heb je vrije, christelijke en katholieke scholen. Op HBO-niveau kom je het tegen (Windesheim is christelijk, dus Saxion is dat niet). Het Carmel College in Raalte is zelfs van een kloosterorde. Katholieker kan niet, merk je ook aan de inhoud van allerlei lessen. En ook op basisonderwijs heb je openbaar onderwijs en onderwijs waar ze de kinderen voorliegen over Adam en Eva. Lastig als je in een dorp woont met maar één school. Daar doen ze állemaal mee aan de eerste heilige communie. Niet vanwege het geloof, maar om er bij te horen. Na de cadeaus van peter, meter, opa en oma zie je die kinderen geen van allen meer in de kerk.

En nu dan de pragmatische keus van Raalte. Openbaar en christelijk onder één dak. Als de deur van het leslokaal dicht is, zal er in het ene leslokaal vast wel wat bijbelser verteld worden dan een deurtje verder. Maar het gezamenlijke kopieerapparaat drukt de overheadkosten.

Waarom is dat eigenlijk, dat onderscheid in leren op basis van geloof? Is 3×3 bij protestanten anders dan bij katholieken? Leren ze in het openbaar onderwijs niet waar Abraham de mosterd haalt…? En het is zo simpel op te lossen, al helemaal als je er – net als de bedoeling in Raalte Noord – een brede school van maakt. Je laat de kinderen leren wat ze moeten weten. Op gebied van geloof geef je het brede wereldbeeld van waar ze welke God bedacht hebben als dé God en hoe ze overal bereid zijn dat te vuur en te zwaard te verdedigen.

Wie dan wat specifieker zijn eigen geloof wil belijden en daar wat verder onderricht in wil hebben, die kan heel mooi voor en na schooltijd in de brede school terecht.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.