stofhoos raast over zandvlakte in heeten

De heftige storm van vrijdagmiddag was geen voorbode en heeft er niets mee te maken, maar in Heeten heeft zondagmiddag korte tijd een stofhoos of mini wervelwind ‘geraasd’. Puur toeval! Dat is een kleine, relatief zwakke wervelwind die op warme dagen kan ontstaan door convectie in de lucht boven een sterk opgewarmd oppervlak. Ruud Nijenkamp zag het tafereel in Heeten aan en maakte bijgaande foto en video.

Op warme zonnige dagen in het zomerhalfjaar met weinig wind kunnen boven sterk verhitte oppervlakken wervelwindjes ontstaan. Ze doen zich vooral voor boven zandgrond, maar soms ook boven de stenen van een plein of boven hooi op het land. Meestal is er dan een draaiende zuil van stof of zand te zien en daarom worden deze wervelwindjes stof- of zandhozen genoemd. In tegenstelling tot windhozen, die samenhangen met wolken op wel honderden meters hoogte, doen stof- of zandhozen zich alleen bij rustig weer aan het aardoppervlak voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.