sp spoeddebat over democratie en essent

De SP wil volgende week een spoeddebat in de Tweede Kamer en Provinciale Staten over de ondemocratische houding van het Brabantse provinciebestuur rondom de verkoop van Essent. Volgens SP-fractievoorzitter Agnes Kant probeert het college van Gedeputeerde Staten de verkoop van Essent door te drukken, ondanks een besluit van Provinciale Staten om het energiebedrijf niet te verkopen.

Agnes Kant: “Iedereen is tegen de verkoop. De bevolking, de volksvertegenwoordigers, de werkgevers, ga zo maar door. Toch wringen zes gedeputeerden zich in allerlei bochten om hun zin door te drijven. Brabant is toch geen bananenrepubliek?”

VVD-gedeputeerde Onno Hoes wil een weekje langer nadenken over het standpunt van GS om te kijken wat er politiek gebeurt als hij het besluit van Provinciale Staten naast zich neer legt. Kant: “Met andere woorden: We gaan de verkoop van Essent wel even in de achterkamertjes regelen. Er is in Brabant een democratisch besluit genomen. Gedeputeerde Staten moeten zich hieraan houden. Daarom ga ik aan het kabinet vragen om in te grijpen.”

De SP vindt dat energie een basisvoorziening is, die niet aan de vrije markt moet worden overgelaten. Daarom wordt al enkele maanden actie gevoerd tegen de verkoop van de publieke energiebedrijven. Via staging2.zezijnnuts.nl protesteerden al bijna 40.000 mensen tegen de dreigende verkoop van Essent, Nuon en Eneco.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.