raalte gaat van 46 naar 77 monumenten

Raalte ziet de gemeentelijke monumentenlijst uitgebreid worden tot 77 gebouwen en andere karakteristieke objecten. De huidige monumentenlijst telt 46 objecten. Eén pand verdwijnt van die lijst, 32 objecten worden toegevoegd. Drie daarvan zijn op verzoek van inwoners toegevoegd, waaronder de voormalige huishoudschool aan de Zwolsestraat en de boerderij aan de Stobbenbroekerweg 33 in Raalte. In totaal droegen de inwoners van de gemeente 26 mogelijke monumenten voor.

Inwoners van de gemeente Raalte konden van 17 september tot en met 8 oktober 2008 monumenten voordragen voor uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst. De voorgedragen panden en objecten zijn door Het Oversticht bekeken en beoordeeld. Drie objecten hebben uiteindelijk dus de lijst gehaald. De 29 overige gebouwen of karakteristieke objecten die aan de gemeentelijke monumentenlijst zijn toegevoegd, zijn op basis van het veldwerk (ruim 540 objecten) van Het Oversticht aangewezen.

Voor de gemeente heeft de uitbreiding van de monumentenlijst logischerwijs ook financiële gevolgen. Momenteel is op jaarbasis een budget beschikbaar van 28.486 euro voor het subsidiëren van restauraties. Door de uitbreiding van de monumentenlijst zal er naar verwachting meer aanspraak op dat subsidiebudget worden gemaakt. Een extra budget van 23.000 euro is nodig om het beleid te kunnen handhaven. De gemeenteraad moet bij de begroting van 2010 beslissen over het beschikbaar stellen van dat extra budget.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.