overijssel voor verkoop essent aan rwe

Dat ging met ruime meerderheid na hoofdelijke stemming. PvdA en ChristenUnie stemden verdeeld. SP en SGP waren tegen. CDA, de grootste partij, was ook vooraf al voor verkoop.

De grote meerderheid werd behaald omdat de provincie als voorwaarde opneemt dat een flink deel van de opbrengst van de verkoop van aandelen – 1,4 miljard euro – wordt besteed aan duurzame energie als wind- en zonne-energie. Overijssel wil daarmee voorloper gaan worden in Nederland en Den Haag zelfs links inhalen met scherpere milieu-eisen. Ook wordt bij de verkoop van de aandelen een garantie geëist van RWE dat ze net zo duurzaam verder gaan als Essent nu al werkt. RWE heeft nog heel vervuilende bruinkolencentrales in werking. Overijssel laat vastleggen dat het bedrijf de beloftes gaat nakomen die ze doet in de verkoopgesprekken.

Overijssel is de één na grootste aandeelhouder van Essent. Noord Brabant is de grootste. PS van die provincie stemden tegen verkoop. Gedeputeerde Staten van Noord Brabant beslist volgende week of ze dat standpunt overnemen. Dat gebeurt op de aandeelhoudersvergadering waar definitief over de verkoop wordt beslist. Willy Lourenssen zijn SP deelde op het Bevrijdingsfestival in Zwolle nog aandelen Essent uit om in elk geval aan het publiek aan te geven tegenstander te zijn. De SP vindt dat je de macht over je energie uit handen geeft door op te gaan in een grote maatschappij, die ook nog eens milieuonvriendelijk werkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.