het gaat om de toekomst van olst wijhe

Commentaar – Op zoek naar de beste toekomst, wil Olst-Wijhe meer huizen bouwen dan de provincie goed vindt. De argumenten van Olst-Wijhe zijn sterk: Ze willen meer dan alleen voor de eigen bevolking bouwen om over tien jaar ook nog een leefbaar dorp te hebben. Argumenten tegen zijn zwak: Anders kunnen andere dorpen zich niet ontwikkelen.

De overheid wil alles altijd reguleren. Als er ergens een vraag reist, komt er een regel als antwoord. Hoef je er een volgende keer niet weer opnieuw over te praten. Onzin, want een volgende keer is het anders of is iemand het er niet meer mee eens.

Zo is ook bepaald hoeveel de verschillende gemeenten in Overijssel bij mogen bouwen. Daarbij kijken ze naar de functie van een gemeente. Deventer en Zwolle hebben een bovenregionale functie, daar is werk en vermaak, dus die mogen grote nieuwe wijken bouwen. Raalte heeft een iets kleinere regionale functie, wat grotere bedrijven en scholen, dus daar is een stevige nieuwbouwwijk ook wel gewenst. In de kleine kernen mogen ze alleen maar bouwen voor zichzelf.

Welke econoom dat bedacht heeft, weten we niet, maar we krijgen altijd de indruk dat die het laatste jaar van zijn opleiding niet heeft afgemaakt. Want de gedachte lijkt op zich prima. Maar kijk je naar de lange termijn, dan leidt dat scenario altijd tot problemen. Dorpen als Olst en Wijhe, Heino en Heeten, zijn ten dode opgeschreven als je ze zo blijft behandelen. Alleen bouwen voor de eigen aanwas, betekent een neergaande spiraal. Want er trekken mensen weg en volgens de regel komen er geen mensen voor terug.

Maar ook voor de stad is het een slecht plan. Daar zitten ze nu met grote woonwijken waar het somber wonen is. En qua afstand ben je voor een baan in centrum Zwolle beter af met een huis in Heino of Wijhe dan in Stadshagen. Dus als zo’n provinciebestuur Wijhe nu een woonwijk van Zwolle laat zijn en Olst een woonwijk van Deventer, dan is iedereen gelukkig. Maar ja, bedenk dat maar eens.

Olst-Wijhe moet gewoon maar bouwen waar ze zin in heeft. Als ze te veel bouwen, snijden ze zichzelf in de vingers. Maar misschien verruilen mensen de stad wel voor het dorp en worden de dorpen bruisende gemeenschappen. Met dat beeld voor ogen met je buurgemeente de concurrentie aangaan, is voor iedereen goed.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.