fanatieke motorcrossers op weg naar de top

Ze zijn beide bezeten van de motorsport en ze streven beide een professionele carrière als motorcrosser na. En Heiki Laing uit Haarle en Kevin Dijk uit Lemelerveld zijn ook nog eens motorvrienden van elkaar. De twee tieners, Heiki is 13, Kevin 15, gaan allebei naar het Vmbo van het Carmel College Salland en trainen zo vaak mogelijk samen. Ook hun ouders werken vaak samen. “Toen Kevin zijn arm had gebroken en tegelijkertijd mijn crossmotor stuk was, mocht ik zijn motor lenen en testen”, vertelt Heiki. Het nieuwe seizoen van de twee, die beide uit komen op het NK 85cc, is net begonnen.

Het is een zonnige woensdagmiddag. De twee trainen samen op de motorcrossbaan bij Hellendoorn. Al van verre hoor je de zoemende motors. Op het boscircuit zien we de jongemannen al flinke sprongen maken. Het zat er bij beide al van jongs af aan in. “Een oudere neef van Heiki, Dennis, crosste ook”, legt Henk Laing, de vader van Heiki (die overigens is vernoemd naar de Finse motorcrosser Heiki Mikola) uit. “Heiki was nog maar een paar jaar oud, toen hij meeging naar een training. Het was meteen al: ‘Pap, dat wil ik ook!’ En dat bleef ook zo. Toen hebben we een klein motortje voor hem gekocht.” Kevin was ook nog maar 3 of 4 toen hij van zijn vader een motor kreeg. “Ik ben er eerst drie keer mee in de hekken gereden, maar daarna was ik verkocht. Maar het begin was moeilijk. Dan weet je dus nog echt niet hoe de motor werkt. Het begon met rondjes rijden, maar het is hiermee geëindigd!”

Beiden komen dit seizoen uit in de 85cc, grote wielen. Kevin gaat het volgende seizoen over naar de 125cc. “Ik hoop professional te worden”, stelt Heiki. “Maar als dat niet lukt, wil ik iets in de motorvoertuigen doen. Mijn hoogste positie tot nu toe is tweede op het NK in 2001. Ik denk dat ik voornamelijk een technische rijder ben, maar ik durf er ook best hard in te vliegen. Je moet gewoon niet bang zijn!” Kevin is nog niet tevreden over zijn eerste prestaties, dit seizoen. “Vorig jaar had ik een rotseizoen. Veel pech. En ook de eerste wedstrijden van dit seizoen waren nog niet goed. Ik ben twee keer gevallen en ik had een slechte start. Van de tachtig deelnemers sta ik nu bij de eerste twintig. Maar dat kan veel beter. Snelheid is gewoon het mooiste dat er is. Alles waar wielen onder zit, spreekt me aan!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.