door hoe staan we er voor

Commentaar – Deze week krijgt de inwoner van Raalte Door in de bus. Door, dat is het burgerjaarverslag van die gemeente. Vorig jaar heette dat blad Tygo. En volgend jaar zal het wel weer een jongensnaam zijn. ‘Niet meer zo alternatief als Tygo, niet zo gewoon als Door, maar na een jongen en een meisje wel weer een jongen’, zal het reclamebureau tegen 150 euro per uur adviseren. ‘Het rapport de naam van een kind geven, dat moeten we er in houden. Is goed voor de binding. Bereik je je doelgroep mee. Wedden dat het aanslaat? Doen we er wat interviewtjes bij van mensen die veel in het nieuws waren, dat vreten ze wel.’

Door moet laten zien wat het oplevert wat de gemeente Raalte allemaal doet. Het is een vervanging van een rapport vol cijfertjes tot twee achter de komma, een verantwoording van bestuur aan burger. Hebben ze dat in Olst-Wijhe en Dalfsen eigenlijk ook? Vast wel. Hou dat geld van de onkosten toch in de zak. Want je hebt er allemaal niets aan. De burger maalt er niet om. Ook niet om de interviews met bekende Raaltenaren. Wat kan Maaike nu nog toevoegen aan alles wat ze al gezegd heeft?

Het is een misvatting van politiek en bestuurders dat de burger zit te wachten op wat er in dat gemeentehuis allemaal gedaan wordt. De burger wil dat daar gedaan wordt wat goed is voor de burger en zijn dorp. Meer niet. Minder niet. Maar wat ziet de burger? Vergaderingen over wat we moeten en niet mogen tot in detail, gekoppeld aan de belofte dat er minder regels komen, terwijl er daar juist meer van komen. Tja.

Een burgerjaarverslag. Een raadspleinsessie. Agendastukken ter oriëntatie. Vergadertijgertaal waar de gewone man niet aan meedoet. Die wacht op de wethouder die aan de deur komt voor overleg. In zo’n goed gesprek is zelfs de bomenkapkwestie rond het Raalter station in een vloek en een zucht opgelost.

De interesse in de politiek gaat komende donderdag bij de Europse verkiezingen naar een dieptepunt. Als er eens twintig procent op af komt… Die interesse is te meten aan de programma’s die er over gaan. Bij Nova en Netwerk zapt men weg. Pauw en Witteman haalde een kijkcijferdieptepunt in drie jaar toen het over Europa ging. Onderzoek toont aan dat mensen bij het Journaal wegzappen op het moment dat alleen al de vlag van Europa in beeld komt. Nee, dat gaat lekker.

Volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen. Dus tijdelijk zal er wel weer naar de burger geluisterd worden.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.