cult 2009 richt zich vooral op young art

Cult 2009 staat helemaal in het teken van het thema ‘Young art’. Dertien jonge exposanten uit Raalte en omgeving zullen op zaterdag 9 en zondag 10 mei hun werken aan het publiek laten zien. Dat gebeurt in de voormalige huishoudschool aan de Zwolsestraat in Raalte. De exposanten zullen zoveel mogelijk zelf aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven over hun werken.

Weer een verrassende locatie voor het culturele evenement Cult dat eerder onder andere plaatsvond bij het Overijssels Kanaal, in het oude Mavo-gebouw en op het MBI-terrein. “We wisten dat de voormalige huishoudschool leeg stond”, vertellen Gea Miljoen en Jan Smeekens namens de organisatie van Cult 2009. “Met de keuze voor deze locatie slaan we twee vliegen in één klap. Ten eerste hebben we hier natuurlijk gewoon een prachtige locatie voor de expositie. Anderzijds willen we ook aandacht vragen voor dit mooie gebouw. We zouden graag zien dat het helemaal bestemd wordt voor kunst en cultuur. Het zou zonde zijn als het tegen de vlakte zou gaan.” Volgens Smeekens is er nog inspiratie genoeg voor nieuwe locaties voor komende edities. “Nee hoor, dit houdt niet op. We hebben ideeën genoeg en we vinden altijd wel weer iets verrassends!”

Het thema ‘Young Art’ was ook snel gevonden. “We wilden wel eens laten zien wat er hier aan potentie zit. Er is ontzettend veel jong talent actief. Je ziet het alleen niet. Het zit grotendeels ondergronds.” Eén van de deelnemende exposanten is Ronald Jonkman (25). Hij zal voornamelijk ruimtelijk, maar ook vlak werk laten zien. “Het beeldhouwen heeft mijn hart gestolen”, zegt hij. “Ik heb het geleerd van Jessica Soomers, een tante van mijn vriendin. Het was of er een wereld voor me open ging. Vroeger was ik nooit zo fanatiek bezig met één creatieve uiting. Ik wilde eerder altijd interieurarchitect worden, maar beeldhouwen is veel spannender. Ik werk heel erg vanuit mijn gevoel. Je moet eromheen kunnen lopen, het werk kunnen ruiken en voelen. Het hakken is verslavend. Zo verslavend dat ik soms gewoonweg vergeet te eten, als ik bezig ben. Het doet iets met je!” Zelf hoopt hij tijdens Cult 2009 verder te kunnen werken aan een beeldhouwwerk van een harp. “Ik ben een ontzettend grote liefhebber van Ierland. De harp is een oud symbool voor dat land.” Ronald haast zich overigens te zeggen dat hij zich allesbehalve een kunstenaar voelt. “Ik ben gewoon een jongen die zijn hobby en passie uitvoert!”

Sanne Kemper (23) zal een aantal foto’s laten zien. Ze studeert in Arnhem voor docent beeldende kunst en vormgeving. “Ik ben voor mijn opleiding ontzettend breed bezig met creativiteit. Maar in Raalte wil ik een aantal portretfoto’s laten zien.” Haar foto’s moeten een verhaal vertellen, vindt ze. “Elk gezicht heeft een verhaal, maar ik probeer met subtiele dingetjes een deel van het personage eruit te lichten. Vaak zijn het hele pure foto’s. Niks geen opsmuk. Ik maak heel bewust geen gebruik van een studio. In plaats daarvan heb ik een voorkeur voor oude gebouwen. Die spreken me aan.” Sanne vertelt dat dit niet haar eerste kennismaking met de voormalige huishoudschool is. “Ik ben hier een tijdje geleden gaan kijken. De deur stond open, maar ik durfde niet naar binnen. Via via heb ik uiteindelijk de sleutel gekregen. En zo heb ik hier legaal enkele foto’s kunnen schieten.”

De opening van Cult 2009 wordt zaterdag om 10.00 uur verricht door burgemeester Piet Zoon. Piet van de Linden, oud-directeur van de huishoudschool zal vervolgens iets vertellen over de geschiedenis van de school. Naast de expositie van de dertien jonge kunstenaars is er ook een muziek- en theaterprogramma met optredens van jong talent, zoals Jim Nyhoff en band, Julia Hulshof en band, Corinna Klostermann en jazz-zangeres Lonneke Lenferink. Het theaterprogramma wordt ingevuld door Pura Vida Theater van Jasmijn Utermark. Daarnaast is er ook doorlopend een film van Lars Henning te zien. Op zondag 10 mei zal om 15.30 uur een aanmoedigingsprijs worden uitgereikt. Deze aanmoedigingsprijs is een nieuw initiatief van Cult. Een speciaal samengestelde commissie zal de kunstwerken beoordelen. De huishoudschool is beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur geopend voor het publiek.

Ook jongerencentrum TraXX en het Raalter Kulturhus haken aan bij Cult 2009. Op zaterdag is er bij jongerencentrum TraXX een expositie te zien van resultaten van eerdere workshops. Daarnaast worden er daar enkele activiteiten gehouden op het gebied van breakdance en grafitti. Het Kulturhus presenteert op zaterdag twee ‘cultfilms’. Om 10.00 uur begint ‘Donnie Darko’ en vanaf 12.30 uur draait ‘Sin City’. Donnie Darko handelt over de getroebleerde tiener Donnie Darko. Als hij een raadselachtig ongeluk overleeft, verandert zijn leven compleet. Een thriller met science fiction elementen, een tienerdrama en een maatschappijkritische komedie, Donnie Darko is het allemaal! Sin City vertelt meerdere verhalen over de onderwereld in Sin City. De spijkerharde film, die is gebaseerd op een bekende cultstrip, combineert echte beelden met animatie. Een heuse sterrencast doet mee. Bruce Willis, Mickey Rourke, Rutger Hauer, Jessica Alba, Clive Owen, en Rosario Dawson, zijn nog maar enkele van de grote namen die meedoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.