cda raalte plastic inzamelen met oud papier

Met ingang van 2010 moet iedere gemeente plastic afzonderlijk van het huishoudelijk afval ophalen. Tot die tijd is het aan de verpakkingsindustrie te zorgen voor zo weinig mogelijk afval. Hoe staat het met de voorbereidingen in Salland?

Arno van Dijk namens het CDA in Dalfsen is duidelijk: “Het moet verplicht worden ingevoerd. De verschillende gemeenteraden of raadsfracties hebben daar geen zeggenschap meer over. Welk systeem, wanneer en op welke manier invoering plaats heeft, is een kwestie van uitvoering en dus voor het college.”

Johan Wiltvang (PvdA Dalfsen) is groot voorstander van apart inzamelen van plastic. “Maar we waren wel verrast door de actie, want de campagne was ons volkomen onbekend totdat de oranje mannetjes overal zichtbaar werden.” Daarom heeft de Dalfser PvdA nog geen doordacht standpunt over de manier waarop het inzamelen geregeld zou moeten worden. Hij verwacht nog voor de zomer een plan van aanpak van het college.

Bij het Raalter CDA hebben ze al heel uitgebreid nagedacht over het gescheiden inzamelen van plastic. Jan Oostewechel zet de voors en tegens op een rij en sluit uitstel zelfs niet uit, als er niet op tijd een goede regeling komt. En een goede regeling is nodig, vindt hij. “De praktijk moet uitwijzen of het op een efficiënte en doelmatige manier kan worden gerealiseerd. Extra inzameling voor plastic zakken kost veel extra vrachtwagenkilometers.” Maar Oostewechel voorziet meer problemen: “We kunnen namelijk niet verwachten dat iedere inwoner weet welke verpakkingen voor aparte inzameling geschikt zijn. Vooral de verpakkingen die bestaan uit verschillende materialen zijn niet eenvoudig te scheiden.” De producent zou codes op het afval kunnen zetten om dat probleem op te lossen. ”Dan zou je er aan kunnen denken de inzameling van plastic gelijk met het oud papier te regelen. Want dat is structureel en op gezette tijden redelijk goed geregeld in de gemeente Raalte. Natuurlijk moeten verenigingen en scholen daar wel een vergoeding voor hebben.”

In de loop van het jaar verwacht Oostewechel een voorstel van het college. “Komen ze niet met een efficiënt inzamelingsproces dat technische goed uitvoerbaar is, zullen wij aan het college vragen om te pleiten om uitstel aan te vragen bij het Rijk.” Plastic afval is Jan Oostewechel overigens een doorn in het oog. “Als ik tien spijkers koop ben ik langer bezig ze uit de verpakking te halen, dan ze in het hout te slaan, echt ergerlijk. Maar nut en noodzaak van overbodige verpakkingen ligt vooral bij producenten.”

Het ideaalplaatje van GB Raalte zijn vaste verzamelbakken voor kunststof, zoals nu ook met glasbakken, in alle kernen van de gemeente. Maar ook zouden mensen een oranje container bij huis kunnen krijgen voor kunststofafval, die frequent wordt geledigd. Als het aan GB ligt komen in nieuwe wijken als Kiezebos III en Sallandse Poort Oost direct al ondergrondse containers, ook voor kunststof. Lokaal Alternatief is ook voor gescheiden innemen van plastic. Egbert den Daas: “We moeten er als gemeente wel op verdacht wezen dat ROVA er niet via een ‘u-bochtconstructie’ alsnog geld voor in rekening brengt.”

Piet Pont (VVD Raalte) is voor apart inzamelen van niet alleen plastic, maar gelijk van alle kunststof. De VVD wacht proeven in onder andere Ridderkerk en Breda af voor ze een standpunt in neemt over de te kiezen wijze van inzamelen. “Als wij ons in Raalte nu op eigen houtje bezig gaan houden met specifiek plastic, dan probeer je een wiel uit te vinden dat al door een ander bezig is uitgevonden te worden.”

Uit Olst-Wijhe alleen een reactie van de VVD. Een fel standpunt, en ook geheel anders dan de VVD-buren uit Raalte. Jaap Gerkes: “Op de verpakkingsmaterialen ligt een toeslag om het inzamelen te financieren, dus het geld is er, en vervolgens gebeurt er maar niets.” De Olst-Wijhese VVD heeft het punt herhaaldelijk aan de orde gesteld. “Maar wethouder Cor van de Berg wijst naar Rova. Feitelijk te gek van woorden. Ik geloof best, als de wethouder dat zegt, dat ze er mee bezig zijn, maar haast maken ze er niet mee. De VVD zal bij de behandeling van de Kadernota in juni dit punt wederom aan de orde stellen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.