Home / archiefcentraal / ars longa bouwt sporthal om tot boerenerf

ars longa bouwt sporthal om tot boerenerf

Toneelvereniging Ars Longa uit Heeten viert op zaterdag 16 en zondag 17 mei het 50-jarig bestaan met twee speciale jubileumuitvoeringen van het blijspel ‘Eigen Arf’ in de Sporthal Heeten. Hiervoor wordt een groot deel van de hal omgebouwd tot levensgroot boerenerf. “We noemen het gemakshalve een indoor openluchtspel”, grapt Rinus Raats, voorzitter van Ars Longa.

“Maar omdat we in Heeten geen geschikte locatie voor een openluchtspel hebben en je dan ook nog eens afhankelijk bent van het weer, hebben we ervoor gekozen om het in de sporthal te doen.” Raats zag het stuk ‘Eigen Arf’ jaren geleden als openluchtspel in Drenthe. “Het was werkelijk prachtig. Ik had meteen zoiets van ‘dat moeten we in Heeten ook doen’. Toen we plannen zaten te maken over de viering van het 50-jarig bestaan, heb ik dit voorgesteld. En iedereen was meteen enthousiast!”

Het podium krijgt een breedte van circa 25 meter en wordt circa 6 meter hoog. Op het podium komen een grote boerderij en een kleinere woning te staan. De productie, waaraan tien spelers van Ars Longa meedoen, wordt ondersteund door zo’n twintig vrijwilligers. Per uitvoering is er ruimte voor 399 bezoekers. Een productie als deze kost veel geld en om dat bij elkaar te brengen, heeft Ars Longa enkele sponsorarrangementen in het leven geroepen. Bedrijven die de uitvoeringen sponsoren, hebben enkele gratis kaarten (met inbegrip van een buffet en gratis drank) gekregen. “Het was een groot succes”, vertelt Raats. “Voor ons is dat ontzettend belangrijk want als kleine vereniging kunnen we zo’n project niet verwezenlijken zonder extra gelden.”

Ars Longa werd in 1959 opgericht als ‘Ars Longa Et Brevis’, hetgeen zoiets betekent als ‘kunst blijft, het leven vergaat’. Dat werd later afgekort tot ‘Ars Longa’. “Heeten kende daarvoor al een aardige toneeltraditie”, vertelt Raats. “Eerst maakte het toneel nog deel uit van de plattelandsjongerenvereniging. Toen mochten vrouwen nog niet op het podium staan en werden dus ook de vrouwenrollen door heren gespeeld. Maar in 1959 is het toneel zelfstandig verder gegaan.” Ars Longa wist een behoorlijke naam op te bouwen. Eerst met serieuzere stukken en drama’s, daarna met revues, waarmee Ars Longa ook door Salland trok. Maar dat kostte enorm veel tijd en energie en de animo om mee te doen aan de revue werd steeds minder.

En daarom schakelde Ars Longa over naar het traditionele blijspel. “Als toneelspeler vind ik dat soms best jammer”, vertelt Raats. “Ik zou graag vaker een drama willen doen, maar daar bestaat bij het publiek helemaal geen behoefte aan. Men ziet tegenwoordig zoveel ellende op tv, dat men niet meer zit te wachten op drama’s. Het publiek wil vermaakt worden. En daar is natuurlijk niks mis mee. Ik weet nog dat we ooit een wat zwaarder stuk speelden. Na die tijd kwam iemand naar me toe: ‘Hartstikke mooi gespeeld, maar als je nog eens zo’n stuk doet, zeg het dan, want dan kom ik niet’.”

De uitdaging zit ‘em dus in het zo goed mogelijk brengen van de stukken. Ars Longa heeft inmiddels al flink wat talenten voortgebracht. Zo heeft Herman Wagenmans al twee keer de acteursprijs op het Raalter Toneelgala in ontvangst mogen nemen en Raats zelf ook twee keer. “Over het algemeen doen er ook vaak spelers van ons mee bij het Toneelgala. Het is leuk om in een totaal andere entourage te spelen. Dit jaar hebben we in verband met de jubileumuitvoeringen echter af moeten zeggen.”

Lees ook

Plannen nieuwe inrichting N337 bij Den Nul en Olst ter inzage

ZWOLLE – De plannen voor een nieuwe inrichting van de Rijksstraatweg (N337) in Den Nul …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.