als je essent verkoopt stijgen de prijzen

Als Essent verkocht wordt aan RWE is er een reële kans op stijgende energieprijzen. RWE wil de aankoop van Essent namelijk terugverdienen. Dat zegt voorzitter Peter Swinkels van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversorganisatie. Die organisatie vindt het daarom onverantwoord als de aandeelhouders besluiten tot verkoop.

Willy Lourenssen – van de SP in de gemeente Raalte en de provincie Overijssel – spreekt van steun uit onverwachte hoek. De werkgeversorganisatie staat immers aan de VVD-zijde van het politiek spectrum. En juist de VVD is in iedere provincie en iedere gemeente groot voorstander van verkoop.

Verkoop van Essent ligt in handen van Gedeputeerde Staten van Noord Brabant. Provinciale Staten zijn tegen. Maar GS kan dat naast zich neerleggen. Je moet dat vergelijken met de raad van een gemeente die iets niet wil, maar dat het college er toch mee verder gaat. En democratisch gezien komt het er op neer dat de mening van het volk (PS zijn de volksvertegenwoordigers) niet overgenomen wordt. ‘Je kunt beter nog even wachten tot er een groter draagvlak is’ vindt Swinkels, voorheen de baas bij Bavaria.

Komende dinsdag zou de kogel door de kerk gaan. Maar GS van Noord Brabant hebben een week langer bedenktijd gevraagd. Gedeputeerde (VVD’er) Hoes wil meer politiek overleg voeren. Brabant heeft 31 procent van de aandelen. RWE wil minstens 80 procent hebben. De Sallandse gemeenten hebben inmiddels voor verkoop gestemd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.