actie voor rioolkinderen bij 100 haarle

De werkgroep Rioolkinderen van Stichting S.O.S. Straatkinderen voert tijdens 100 % Haarle actie voor Roemeense ‘rioolkinderen’. De bezoekers van het Haarlese evenement kunnen voor 100 euro een ‘dag’ of een datum kopen op een jaarkalender voor 2010. Voor dat bedrag wordt je naam bij de betreffende dag geplaatst. De werkgroep hoopt uiteindelijk alle ‘dagen’ te verkopen, zodat de kalender uiteindelijk 36.500 euro op zal brengen, precies genoeg om het inloophuis voor straatkinderen, dat Stichting S.O.S. Straatkinderen exploiteert in de stad Constanta, een jaar lang open te houden.

Roemenië kent naar schatting zo’n vierduizend ‘rioolkinderen’. Dit zijn zwerfkinderen die ’s nachts slapen in het riool, omdat ze zich daar kunnen warmen aan de stadsverwarmingsbuizen. Veel van de rioolkinderen zijn wees, komen uit gezinnen met grote problemen of zijn Roma’s (een gediscrimineerde minderheid in Roemenië). Grote animator achter de actie is Johan Middelkamp, directeur van de Sallandse Wegenbouw in Haarle en voorzitter van de werkgroep Rioolkinderen. “In 2004 hebben we met ons bedrijf een nieuw pand betrokken. Ter ere van de officiële opening hebben we toen een actie gehouden voor de rioolkinderen in Roemenië”, vertelt Middelkamp.

“Ik had eerder wat over die kinderen gelezen en dat leek me een gepaste bestemming. Vervolgens heb ik contact gezocht met de Stichting S.O.S. Straatkinderen. De directeur, Theo van Hoof, heeft me daarna meegenomen naar Roemenië om er een kijkje te nemen. Ik ben ook in een riool geweest. Ze slapen daar gewoon op oude matrassen, midden tussen de vuilnis. De ratten kruipen eroverheen.”

De stichting exploiteerde er toen alleen nog het inloophuis ‘Casa Sami’ in Constanta, een huis waar de straatkinderen een hapje kunnen eten, even kunnen bijkomen van het leven op straat, of medische bijstand kunnen krijgen. Het geld van de Sallandse Wegenbouw werd gebruikt voor de aankoop van een gezinsvervangend tehuis in Corbu. Daar vinden op dit moment vier kinderen permanent onderdak in een stabiele thuissituatie. Na de aankoop toog Middelkamp met een tiental anderen uit Haarle naar het tehuis om het een grondige opknapbeurt te geven. Middelkamp hoopt binnenkort nog eens vier kinderen extra in het gezinsvervangend tehuis te kunnen opnemen. Het gaat om de kinderen van een alleenstaande jonge moeder met terminale kanker. “Het zijn nog jonge kinderen. Die kun je nog redden. Als ze al wat langer op straat leven, dan is de straat erin getrokken. Dan hebben ze teveel slechte dingen geleerd.”

Middelkamp weet niet of al het werk wat hij met de werkgroep doet ook blijvend effect heeft, maar hij hoopt het beste. “Kijk, als ik de situatie in de riolen bekijk, dan weet ik niet of het er beter op wordt, maar in het gezinsvervangend tehuis geven we op dit moment toch een viertal jongeren een nieuwe kans. Het gaat ook goed met hen. Ze volgen allemaal een opleiding. Het zijn er natuurlijk maar een paar, maar we geven ze wel dat geluk. Dat werkt. We kunnen de wereld niet verbeteren, wat we doen is maar een druppel op een gloeiende plaat, maar veel druppels maken samen één grote emmer. En we garanderen ook dat al het geld dat we inzamelen op de goede plek komt.”

Middelkamp hoopt dat heel veel mensen tijdens 100 % Haarle een duit in het zakje zullen doen. “Honderd euro is voor veel mensen een groot bedrag, maar die kunnen bijvoorbeeld ook met hun buurt of hun voetbalteam een dag kopen. Daarnaast heb ik ook mijn hele netwerk aangeschreven om een dag te kopen. Ik heb er hoge verwachtingen van.” Overigens gaat Middelkamp er vooralsnog niet van uit dat alle data na het evenement verkocht zullen zijn. “Maar we hopen een aardig begin te kunnen maken. De actie is gericht op Oost-Nederland en na 100 % Haarle gaan we ook op andere plekken bezig!”

Middelkamp heeft hartverscheurende taferelen meegemaakt in Roemenië. “Ik ben er nu enkele keren geweest en ik weet nog dat we achter het station een jonge moeder tegen kwamen, die toen ze hoorde dat we bezig waren met een opvanghuis ter plekke haar kind afstond. ‘Hier, neem maar mee, bij jullie krijgt ie het beter dan bij mij’. Er waren enkele vrouwen bij toen dat gebeurde. Hartverscheurend. Eerlijk is eerlijk, die moeder heeft het kind twee dagen later toch maar weer opgehaald, maar toch… Het geeft wel aan hoe hoog de nood is bij die mensen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.