welke rk kerk sluit als eerste de deuren

Commentaar – In Bisdom Den Bosch gaan parochies fuseren. Van de 230 parochies zijn er over tien jaar nog maar zestig parochies over. Grootste gevoeligheid voor de betrokkenen: In welke oude parochie komt de hoofdkerk te staan waar iedere dag nog een mis wordt opgedragen? Want God zou beter zijn best doen in de eigen kerk dan in die van een ander. Maar veel groter is de gevoelige constatering dat de katholieke kerk op zijn laatste benen loopt.

Dat het terug liep wisten we al. Maar als je van 230 naar zestig parochies terug gaat is dat bijna ‘opheffen’. In Salland zie je het ook al tijden gebeuren. Zo doen de Pauluskerk en de Kruisverheffing samen met de vieringen. De ene week de ‘elf uur-mis’ van zondag in de ene kerk, de andere week andersom. En onder De Hoeksteen doen Mariënheem, Haarle, Luttenberg, Heeten, Nieuw Heeten en Holten mee met de beide Raalter parochies in het uitwisselen van personeel. Want pastoors die een officiële mis mogen opdragen, die hebben de katholieken nagenoeg niet meer. Zolang een pastoor niet mag trouwen en vrouwen onderdrukt blijven zal daar ook wel geen verandering in komen.

Gevolgen voor de burger heeft het nagenoeg niet. De meeste burgers gaan niet meer naar de kerk en wie nog wel gaat kan altijd nog ergens in de regio terecht. Dat kan zat, als je het er maar voor over hebt. Zie ook de reizen die aanhangers van strenge protestantse geloven maken, voor een bezoek aan een van de kerkjes van Laag Zuthem.

Maar gek genoeg blijven andere gevolgen uit. Zo zijn de feestjes voor de eerste heilige communie nog steeds groots. Zit je in een dorp met alleen een katholieke school, dan ben je een uitzondering als je niet mee doet. Sowieso is er voor de niet gelovigen in Salland heel vaak nog steeds geen andere keus dan naar de katholieke school te gaan. Neem de katholieke sportclubs, het katholieke Carmel College, de grootte van het CDA in de politiek.

Gek is dat, dat de samenleving nog zo geloofsgebonden is, terwijl we er feitelijk met z’n allen niets aan doen. Ga maar eens op een zondagmorgen luisteren naar het vloeken op een katholiek voetbalveld, zie hoe het Raalter CDA voorstander is van ingrijpen in de genetische samenstelling van het levend organisme maïs, kijk naar de samenstelling van het docententeam van het Carmel College. Heeft allemaal niks met het geloof te maken.

Benieuwd wanneer de parochies in Salland definitief samengaan. Benieuwd ook, wanneer de eerste kerk dicht gaat.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.