verkoop van essent nog allerminst zeker

De verkoop van Essent aan haar Duitse branchegenoot RWE is allerminst zeker. De provincie Noord-Brabant, de aanheelhouder die de overname als enige in haar eentje kan tegenhouden, gaat mogelijk niet akkoord met de verkoop, zo meldt ANP. Provinciale Staten van Brabant zijn de afgelopen maanden namelijk steeds kritischer geworden over de miljardendeal en zijn dus nog niet akkoord. Alleen het CDA en D’66 stemmen daar vooralsnog voor.

Noord-Brabant is met 30,8 procent de grootste aandeelhouder van Essent. De overname gaat alleen door als de Duitsers tachtig procent van de aandelen krijgen. Ter vergelijk, Overijssel heeft 18,1 procent van de aandelen in handen, Drenthe bijvoorbeeld 2,3 procent. In totaal hebben zes Nederlandse provincies 73,92 procent van de aandelen in handen. De overige 26,08 procent is in handen van gemeenten, waaronder Raalte en Olst-Wijhe.

De verkoop van Essent was donderdagavond een agendapunt tijdens de raadsvergadering van de gemeente Raalte. Er zou een besluit worden genomen of Raalte meewerkt aan de verkoop, maar dat besluit kwam er niet. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft aandeelhouders namelijk opgeroepen niet akkoord te gaan. De Raalter gemeenteraad besloot hierop de ontwikkelingen eerst af te wachten en pas zo kort mogelijk voor de deadline, 14 mei, een standpunt in te nemen over verkoop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.