verbouwing gemeentehuis wordt duurzaam

De verbouw van de villa van het gemeentehuis van Raalte gaat een heel duurzame worden. In de meivergadering van de gemeente wordt de raad niet alleen een miljoen euro gevraagd voor renovatie en uitbreiding met twaalf werkplekken, de raad moet ook goedkeuring geven aan meerkosten van 135.000 euro in verband met duurzaam bouwen.

De extra kosten gaan zitten in een reeks van maatregelen. Zo is het de bedoeling stralingswarmte toe te passen. Dat kan via bijvoorbeeld muurverwarming. De muur wordt dan opgewarmd en straalt warmte de ruimte in. De lucht in die ruimte wordt dan niet rond gedwarreld zoals bij een radiator, zodat je met een graad of drie minder toe kunt. Omdat je zoveel massa verwarmt, wat erg traag gaat, blaas je geen water van tachtig graden (radiator) door de leidingen, maar van zo’n dertig graden. Dat zelfde systeem kan in de zomer koelen.

Er komen tochtportalen van buiten naar binnen zodat je minder warmte verliest. De ventilatie wordt zelfdenkend en doet pas zijn werk als ventileren ook echt nodig is. Werkplekken hebben zoveel mogelijk daglicht zodat je niet de hele dag een lamp aan hoeft te hebben. Buitenverlichting gaat op zonnepanelen branden. In de keuken komt een vaatwasser te staan die warm water aftapt, zodat het apparaat dat zelf niet meer hoeft te doen. En warm water krijg je goedkoop door een zonneboiler die zo dicht mogelijk bij het tappunt staat.

En bij dat alles wordt iedere keer zoveel mogelijk gekozen voor producten met een gesloten kringloop. Dat wil zeggen dat de materialen zoveel mogelijk in aanleg al van natuurlijke producten zijn, maar in elk geval daarna (in onderdelen) weer herbruikbaar. Voorbeeld is de productie van beton. In plaats van grind als grondstof wil de gemeente granulaat gebruiken, dat is gemalen beton dat al eerder gebruikt is.

Ook als de raad niet akkoord gaat met die 135.000 euro extra, wordt de verbouwing duurzaam uitgevoerd. Want in het standaardpakket komen we ook de nodige maatregelen tegen. Zoals meerdere kleine verwarmingsketels in plaats van een heel grote, het regelen van verlichting per werkplek en niet per grote ruimte, zo zuinig mogelijke verlichtingen zo zuinig mogelijke ventilatoren. Vloerbedekking wordt van natuurlijk materiaal (marmoleum) net als bijvoorbeeld de vensterbanken, hout moet zo weinig mogelijk verf nodig hebben. Allerlei afwerkproducten moeten zo duurzaam mogelijk zijn en daar waar mogelijk wordt met de maatvoering rekening gehouden met de maten die regulier in de markt verkrijgbaar zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.