vanavond eten we asperge met zalmsnippers

Woensdag wordt Visdag! Die formule hanteert Salland Centraal inmiddels al enkele maanden in samenwerking met Vistraiteur Roescher uit Raalte. Iedere week presenteren wij op woensdag een nieuw en gevarieerd visrecept. Deze week schotelen wij je asperges met paddestoelen vinaigrette en gerookte Schotse zalmsnippers voor.

Salland Aspergeland, het is inmiddels een begrip. Hoewel er met name in het noorden van Limburg veel aspergetelers actief zijn, wordt er ook in Salland veel geteeld. Er is onderscheid tussen de witte en de groene asperge. Witte asperges groeien onder de grond, dus in het donker. Groene asperges krijgen veel meer daglicht. De asperge is met name in de lente zeer goed verkrijgbaar, waarbij Salland een grote afzetmarkt heeft. In de rest van het jaar is de asperge in mindere mate verkrijgbaar.

Asperges worden in klasses verdeeld naar gelang de dikte en de schoonheid. Qua dikte wordt twintig tot 28 milimeter als optimaal beschouwd, maar ook andere formaten worden, indien de asperge verder mooi is, tot de hoogste kwaliteitsklasse gerekend. Om als superieur van kwaliteit te gelden, moet een asperge recht zijn, voldoende lengte hebben, geen verkleuring hebben aan de kop, geen open kop hebben, niet hol zijn, geen beschadigingen bevatten, geen roest (bruine plekjes) bevatten en een mooi regelmatig uiterlijk hebben.

Traditioneel worden aan de asperge geneeskrachtige werking toegekend als medicijn tegen bijensteken, hartproblemen, duizeligheid en tandpijn. Ook werd het toegepast als urineafdrijvend middel of laxeermiddel, en het is nu bekend dat het in asperges voorkomende aminozuur asparagine inderdaad de nierfunctie stimuleert. Tegenwoordig worden asperges vaak gewaardeerd door patiënten met een zoutarm dieet, daar de asperge zonder verdere toevoegingen een duidelijke eigen smaak heeft.

Enige uren na het nuttigen van verse asperges heeft de urine een merkwaardige geur. Dat komt doordat de zwavelhoudende stoffen in de asperge in het lichaam na consumptie snel worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Bij iedere asperge-eter vindt die omzetting plaats, maar niet iedereen kan de zwavellucht evengoed ruiken.

Ook voor de bereiding van het gerecht van deze week is het noodzakelijk dat de bodem van de stelen van zowel de asperges als de champignons er eerst afgehakt moeten worden. Snijd de asperges vervolgens in stukken van twee centimeter en de champignons doormidden. In een kleine hoeveelheid kokend water kook je de asperges en champignons daarna voor ongeveer acht minuten.

Haal de asperges van het vuur wanneer deze lichtgaar zijn, giet ze af in een kleine schaal en zet ze apart. De rode paprika snijd je ondertussen in vierkante stukjes, die voeg je bij de gekookte asperges en champignons. Hussel het geheel goed door elkaar. In een tweede schaal meng je de mosterd, olijfolie, sesamolie, citroensap, water en azijn. Giet het mengsel over de groenten en voeg als laatste de zalmsnippers toe. Zet de salade enkele uren in de koelkast, en keer de groenten een paar keer. En zeker met dit weer koud serveren natuurlijk.

Ingrediënten

500 gram asperges

2 kopjes champignons

1,5 rode paprika

1,5 theelepel Dijnmosterd

1,5 eetlepel olijfolie

0,5 kop sesamolie

0,5 kop versgeperste citroensap

4 eetlepel water

3 eetlepels rode wijnazijn

200 gram gerookte Schotse zalmsnippers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.