stichting wi ra ook woonruimte elders

Lokale zorgaanbieders hebben plannen om in Raalte Noord nieuwe zorglocaties te realiseren. Eind mei gaat de kogel door de kerk. De zorglocaties moeten ook voorzien in woonruimte voor mensen met lichte of wat zwaardere autistische stoornissen. Goed nieuws voor stichting Wooninitiatief Raalte (WI-RA), die zich al jaren inzet voor de realisatie van woonvormen voor mensen met autisme. “Maar dat betekent niet dat we, als het doorgaat – en daar lijkt het wel op – , op onze lauweren gaan rusten”, vertellen Arnold Korterik en Sjouke Dijkstra. “We willen bijvoorbeeld ook elders woonruimte realiseren voor mensen met autisme.”

De locaties zullen onderdak bieden aan de doelgroepen van twee lokale zorgaanbieders en de woonvormen van de WI-RA. Op twee locaties wordt woonruimte voor mensen met autisme gerealiseerd. Eentje voorziet in twaalf appartementen, die mogen rekenen op 24-uurszorg en de tweede locatie biedt ruimte aan acht appartementen met ambulante (oftewel oproepbare) zorg. Deze tweede locatie is met name bedoeld voor mensen met een lichtere vorm van autisme. De inschrijving voor de appartementen is enige tijd geleden van start gegaan. Op dit moment zijn er circa twaalf aanmeldingen binnen.

“Er is dus nog voldoende ruimte voor mensen die gebruik willen maken van een dergelijk appartement”, stelt Arnold. “Maar dat komt ook omdat onze plannen nog lang niet bij iedereen bekend zijn. Ik heb in Zwolle meegewerkt aan een soortgelijk project van Stichting BEMA. Ook daar verliep de inschrijving in het begin moeizaam. Toen we begonnen, hadden we zeven aanmeldingen, maar nu staan er daar al 98 mensen op de wachtlijst.”

Stichting WI-RA is een initiatief van Arnold (die zelf een dochter met autisme heeft). Hij is ook bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, de NVA Regio Overijssel. In die hoedanigheid raakte hij betrokken bij de plannen voor de woonvorm van Stichting BEMA in Zwolle. “Dat is nog steeds een voorbeeldproject voor ons”, zegt hij. “Toen ik medio 2007 een onderzoek deed naar de behoeften van ouders van kinderen met autisme in de gemeente Raalte, kwam daarbij ook naar voren dat er een toenemende behoefte bestond aan begeleid wonen. Aan dat onderzoek werkten 36 gezinnen mee. Ik heb die gezinnen vervolgens aangeschreven met mijn plannen voor een woonvorm in Raalte en daaruit is stichting WI-RA voortgekomen.”

De ouders zochten vervolgens contact met MEE, het CIZ, het Zorgkantoor, Salland Wonen, lokale zorgaanbieders en de gemeente Raalte. De behoefte werd door de betrokken instanties als dusdanig erkend. Vervolgens werd stichting WI-RA opgenomen in een projectgroep. En die ging voortvarend te werk. Zoals eerder gezegd gaat in mei de kogel door de kerk en als alles naar wens verloopt, kunnen de nieuwe zorglocaties eind 2011 in gebruik genomen worden. Voor de woonvorm komen alleen mensen in aanmerking die een woon- of werkbinding hebben met de gemeente Raalte en omstreken. Voor meer informatie zie staging2.wi-ra.nl. Of neem contact op met Arnold Korterik: info@wi-ra.nl of 0572-352798.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.