sterre freriksen laat alsnog van zich horen

“Het boek is veel mooier geworden dan ik ooit had durven hopen. Het ziet er heel professioneel uit, heel écht. Het is allemaal vanuit het niets begonnen, ik weet helemaal niet wat we precies voor ogen hadden, maar het boek heeft zo meteen zelfs een streepjescode en een ISBN-nummer. Dat maakt het heel erg tastbaar.” Aan het woord is Frank Freriksen uit Raalte, die het kinderboek ‘Lisa, het meisje dat prinsesje wil worden’ heeft geschreven.

Het verhaal bedacht hij samen met zijn dochter Sterre. De twee hebben het verhaal echter nooit kunnen voltooien. Op 3 juli 2007 is Sterre namelijk op 8-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leukemie. Het boek wordt halverwege mei officieel gepresenteerd. De eerste druk bestaat uit duizend exemplaren. Het boek gaat 12,50 euro kosten. De opbrengst is bestemd voor het Ronald McDonald Huis in Groningen en de financiering van onderzoek naar leukemie. Frank vormt samen met zijn vrouw Petra en enkele vriendinnen het bestuur van de Sterre Stichting, de stichting die de uitgave van het boek verder coördineert. “We willen er zelf geen cent aan over houden. Het doel was aanvankelijk gewoon het uitbrengen van het boek. Toen bleek dat veel mensen het graag wilden hebben en dat het dus wel eens geld zou kunnen gaan opleveren, hebben we de stichting opgericht. We gaan er eigenlijk van uit dat we de eerste druk snel kwijt zullen zijn. Er bestaat zo ontzettend veel belangstelling!”

Zingeving daar draait het allemaal om. Het is Franks project. Want hij moest ergens naar toe met het verdriet en het onbegrip. Met het uitbrengen van het boek hoopt Frank de nagedachtenis van zijn dochter in leven te houden, maar bovenal toch nog iets positiefs uit het overlijden van Sterre te kunnen halen. “Het is allemaal vanzelf gegaan. Iedereen werkt belangeloos mee. De drukker, de vormgever en de tekenaar! Het is zo snel gegaan… We hadden bijvoorbeeld voor onze stichting een logo nodig. Onze zoon Lars had het idee voor een ster met een paar vlinders. We hebben meteen Jacob Lagerweij, die het boek heeft vormgegeven, een mailtje gestuurd. Een kwartier later hadden we het ontwerp in de mail!”

Begin april 2006 werd Sterre met leukemie gediagnosticeerd. Het was meteen de slechtst mogelijke vorm. Na één chemokuur bleek de ziekte weg te zijn. Daarna volgden er voor de zekerheid nog drie chemokuren. Een half jaar lang ging alles fantastisch. Sterre kon gewoon weer naar school, maar bij een standaardcontrole in april 2007 bleek de ziekte terug te zijn. “De eerste keer was al een drama, maar de tweede keer zakte de bodem echt onder ons weg”, herinneren Frank en Petra zich. “Aan Sterre kon je het niet eens zien. We hadden het echt niet meer verwacht. Het gegeven dat de ziekte zo snel terug was, maakte het volgens de doktoren alleen maar erger.” Opnieuw volgden twee chemokuren. Daarna zou Sterre een beenmergtransplantatie moeten ondergaan, maar zo ver zou het allemaal niet komen. Na de tweede chemokuur, toen ze nog erg zwak was, werd ze getroffen door een herseninfarct. Die zou haar fataal worden.

De basis voor het boek werd gelegd in de ‘goede’ periode tussen de twee ziektebedden in. “Petra bracht Sterre altijd naar bed en daarna kwam ik nog even met een boek”, vertelt Frank. “Sterre hield heel erg van lezen. Soms las zij voor, soms ik. Op een avond kwam één van ons met het idee om zelf een verhaal te schrijven. En toen zijn we aan de slag gegaan. Elke avond verzonnen we een stukje en ik werkte het dan later op de laptop uit. Maar we hebben het dus nooit af kunnen maken. Na hoofdstuk 12 houdt het op. Dan volgen in het boek enkele bladzijdes met lijntjes. Elke lezer mag het boek zelf afschrijven.”

Het verhaal handelt over het meisje Lisa dat ervan droomt om prinses te zijn. Als Lisa bij haar opa een schatkaart vindt, volgt een echte queeste, die haar in contact brengt met het dierenrijk en haar allemaal avonturen laat beleven. “Nu het boek af is, overheerst de trots”, stelt Frank. “Anders kan ik het niet onder woorden brengen. Andere mensen vinden het ook mooi. Sterre was een heel expressief, uitbundig en sociaal kind. We hadden altijd het idee dat Sterre later iets in de schijnwerpers zou gaan doen. Ze was heel erg mensgericht, had veel ideeën en plannen en ze had vriendinnen van 2 tot 80. Er gebeurde gewoon iets als zij er was. Sterre had zelf anders de publiciteit waarschijnlijk ook wel gehaald. Nu laat ze alsnog van zich horen!”

Over de boekpresentatie volgen later meer details. In elk geval is zeker dat er ook een rol weggelegd zal zijn voor de cabaretier Bert Visscher. “Bert heeft Sterre ontmoet in het ziekenhuis in Groningen. Hij liep gewoon naar binnen om een praatje met de kinderen te maken. En Sterre is hem bijgebleven. Hij heeft zelfs ooit een kort stukje over haar geschreven. Daar kwamen we later achter. Sindsdien hebben we contact gehouden met Bert. Hij zal het tweede exemplaar van het boek in ontvangst nemen. Het eerste exemplaar? Dat houden we zelf…” Het boek ‘Lisa, het meisje dat prinsesje wil worden’ is zo meteen onder andere verkrijgbaar bij de Bruna in Raalte. Vanaf half mei kun je meer bijzonderheden vinden op staging2.desterrestichting.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.