sallandse zandloper voor sallanders zelf

“De Sallandse Zandloper is met name een wandelroute voor de Sallanders zelf, de route laat namelijk veel verrassende stukjes van Salland zien”, vinden Giny Wagemans uit Heeten en Mireille Groot Koerkamp uit Broekland. “Het zijn plekjes waar je anders nooit zou komen. Waarvan je niet eens wist dat ze bestaan in Salland.”

De dames zijn de grote promotors van de Sallandse Zandloper, een 45 kilometer lange wandelroute dwars door het Sallandse platteland. Het is één van de weinige wandelroutes door Overijssel, waarvoor je meer dan één dag moet uit trekken. De route werd vorig jaar gepresenteerd en er zijn inmiddels 1.200 routebeschrijvingen verkocht. Dit jaar hopen Giny en Mireille er nog eens 1.300 af te zetten.

De Sallandse Zandloper is begonnen als initiatief van de Heetense tweelingbroers Dominique en Bruno Doedens. Ter ere van hun verjaardag trakteerden de twee zich jaren geleden op een uitgebreide wandeltocht door Salland. Van de Sallandse Heuvelrug naar de IJssel, van hoog naar laag, dwars door het Sallandse land. De twee waren zo te spreken over de geïmproviseerde route dat ze contact zochten met Stichting Stimuland om te onderzoeken of het niet mogelijk was om een dergelijke route blijvend in het leven te roepen. Giny en Mireille werkten destijds voor Stimuland (Giny overigens nog, Mireille niet meer) en gingen aan de slag.

“We hebben eerst zo’n anderhalf jaar vooronderzoek moeten doen. Want zo’n route loopt over vele landerijen. Je moet dus contact zoeken met alle eigenaren, van boer tot waterschap. Niet iedereen wil wandelaars over het land, heel begrijpelijk, en daarom hebben we de route zo her en der iets moeten aanpassen. Daarna zijn we zo’n twee jaar bezig geweest met de realisatie van de route en de beschrijving. We hebben alle info bij elkaar gezocht, de route afgestemd, paaltjes laten plaatsen en ga zo maar door.”

Het beheer van de route is onder de vleugels van Stichting Stimuland gebracht. Vorig jaar werd de route aan het publiek gepresenteerd. De twee tonen zich tevreden over het eerste jaar. “De reacties van de wandelaars die de route gelopen hebben waren allemaal positief”, vertelt Mireille. “Men vond de tocht erg mooi en ook de reacties op de uitgebreide achtergrondinformatie in de routebeschrijving waren goed”, vertelt Mireille. “Meestal krijg je alleen de kritiek te horen, maar zelfs dat viel mee”, stelt Giny. “We kregen alleen maar één of twee keer te horen dat de route op een bepaald punt wat onduidelijk was. Daar hebben we even kritisch naar gekeken en we hebben de boel iets aangepast. Verder waren alle reacties positief!”

Dat wil niet zeggen dat de twee van plan zijn om nu al op hun lauweren te rusten. Wensen zijn er nog genoeg. “Nog lang niet iedereen weet van het bestaan van de route. Daar willen we verandering in brengen. Laatst zijn we bijvoorbeeld naar een bijeenkomst van toeristische ondernemers geweest om de route te presenteren. Daarnaast willen we de logistiek omtrent de route verbeteren. Meer slaapplekken voor onderweg, vervoer terug naar je startpunt. Daarvoor doen we ook een beroep op plaatselijke ondernemers!” Een routebeschrijving kost 4,95 euro. Voor meer info verwijzen we je naar staging2.sallandsezandloper.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.