processierups is er weer maar jeukt nog niet

De eikenprocessierups is weer in aantocht. Er werd stiekem gedacht dat de koude winter het kriebelige beestje parten zou spelen, maar het lijkt er meer op dat het warme voorjaar ze beter uitkomt. Op natuurkalender.nl valt te lezen dat in Nederland afgelopen week de eerste rupsen uit hun ei kwamen, net voor de nieuwe eikenblaadjes gaan groeien. En daar zijn ze gek op.

De rups houdt van warmte en kwam vroeger dus alleen veel zuidelijker voor. Maar ook in Salland is hij vorig jaar massaal waargenomen. Door het warme klimaat wordt een stijgende lijn richting noorden verwacht. We hebben nog niet vernomen dat de eikenprocessierups in Salland gesignaleerd is. Maar wie er toevallig een paar tegen komt, je kunt dat bij de gemeente melden. Die komt ze dan opzuigen. Maar bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit wil ook graag dat je je melding plaatst op Natuurkalender.nl. Die site houdt meerjarig het wel en wee van de Nederlandse natuur in de gaten.

De eikenprocessierupsen jeuken trouwens nog niet. Die kleine branderige haartjes, die krijgen ze pas eind van de maand. Want ze moeten eerst wat aansterken van eikenblad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.