presentatie solar team twente groot succes

Met een spectaculaire 3D-animatie en een schaalmodel lieten de studenten niet alleen het ontwerp zien, maar presenteerden ze ook het idee achter het ontwerp.

Het Solar Team verschijnt op 25 oktober aan de start van de tiende editie van de World Solar Challenge, een race van 3.010 kilometer door de Australische woestijn. Het Twentse team doet dit jaar voor de derde keer mee aan de tweejaarlijkse race. Tijdens de presentatie lieten de studenten de innovaties van dit jaar zien. Het doel was om de zonneauto lichter en met name meer aerodynamisch te maken dan de auto van de vorige editie. Hierin is het team meer dan geslaagd. Zo is de luchtweerstand 25 procent lager en is de auto een stuk lichter door de keuze voor een frame van koolstofvezels.

Volgens teamleider Tim Plattel is dé innovatie van dit jaar echter het flexibele ‘kantellichaam’ dat het frame en het zonnepaneel met elkaar verbindt. Plattel: “We hebben hiervoor een zogenaamd thermoplastisch elastomeer gebruikt. Autoproducenten hebben al wel met dit materiaal geëxperimenteerd, maar zijn er nog niet verder mee gekomen dan de conceptfase.”

Verder passen de studenten, om beter gebruik te kunnen maken van de zon, een nieuwe lay-out van het zonnepaneel toe. Hierbij liggen de zonnecellen dakpansgewijs over elkaar heen. Dit bespaart ruimte en biedt de mogelijkheid om de vleugel af te ronden. Het unieke lenzensysteem dat het zonlicht concentreert – en waarvoor het team vorige keer als eerste Solar Team ooit een patent verkreeg – is nog verder doorontwikkeld. Andere innovaties zijn de achterwielophanging en het aandrijvende en sturende voorwiel (twee jaar terug had de auto twee voorwielen en één aandrijvend achterwiel).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.