ook geen clubliefde in amateurvoetbal meer

Commentaar – Maar liefst vijf voetballers verruilen in de komende zomerperiode Rohda Raalte voor VV Heino. Een opmerkelijk hoog aantal. Maar misschien nog wel opmerkelijker is de weg die de heren bewandelen. Ze gaan immers van een eersteklasser (met kans op promotie) naar een tweedeklasser (in degradatiegevaar). De grote vraag is dan ook: Waarom?

Uiteraard heeft elk individu zo zijn eigen beweegredenen, maar logisch is de switch voor de buitenwereld niet. Bestaat clubliefde nu dan ook niet meer in het amateurvoetbal? Of deugt het beleid van Rohda niet? Krijgt de eigen jeugd inderdaad geen kans? Het zijn allemaal vragen waar waarschijnlijk nooit feitelijke antwoorden op worden gegeven. Duidelijk is in ieder geval wél dat de vijf voetballers graag wekelijks willen spelen. En daar valt wat voor te zeggen, want daarvoor beoefenen ze immers het geweldige spelletje.

Aan de andere kant is het toenemende aantal ‘transfers’ in het amateurvoetbal niet bevorderlijk voor de voetballerij. Het publiek kijkt tegenwoordig namelijk niet meer naar ‘eigen’ jongens. Net als de topclubs in het betaalde voetbal bestaat de hoofdmacht van Rohda bijvoorbeeld al jaren uit voornamelijk ‘buitenlanders’. Raaltenaren komen nauwelijks aan bod. En daar zit de doorsnee supporter niet op te wachten. Dus blijft het publiek weg en daar gaat het fout. Want voetbal is toch puur een vorm van vermaak, voor zowel voetballer als supporter!

Om die reden halen we maar weer eens een oude regel uit het betaalde voetbal uit de kast. De regel dat je met maximaal drie ‘buitenlanders’ mag spelen. Voor het betaalde voetbal is de regel misschien niet meer van deze tijd, maar voor het amateurvoetbal zeker haalbaar. Met andere woorden: In het eerste van SDOL moeten minimaal acht spelers binnen de lijn staan die woonachtig zijn in Luttenberg. Nu is SDOL misschien geen goed voorbeeld, maar voor een club als Rohda levert het ongetwijfeld honderden extra supporters op. Daarnaast kan het publiek van de kleinere clubs blijven genieten van ‘hun’ beste spelers.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.