laat elferink toch wonen waar hij woont

Commentaar – Het is weer zover, wethouder Elferink van de gemeente Raalte moet opnieuw aan de raad vragen of hij nóg een jaar langer in Olst-Wijhe mag wonen. Eigenlijk moet een wethouder in de gemeente wonen waar hij werkt. Maar er zijn uitzonderingen.

In Nederland hebben we overal regeltjes voor. Vaak hebben we er last van, geven we er op af, vragen we om minder regeltjes. In dit soort gevallen als de verhuisplicht willen we die hekel aan regeltjes wel eens vergeten en slaan we Elferink om de oren met ‘je moet, het is een regel’. Gezeur. Ten eerste zijn grenzen willekeurige dingen. Ten tweede woont Elferink eigenlijk in Broekland, maar daar waar hij woont is het net Wijhe. Ten derde maakt het voor het beleid van de man geen zier uit waar hij woont.

Dan wordt d’r ook altijd weer een column van Elzinga (prof, dr, zo’n type dus dat te veel heeft geleerd) bijgehaald uit Binnenlands Bestuur. Die Elzinga zegt dat een wethouder moet verhuizen. En daar gaan we dan allemaal achter staan. Maar Elzinga is de man die met het duale stelsel op de proppen kwam, waarbij college en raad (of Kabinet en Tweede Kamer of Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten) geen hechte binding met elkaar moeten hebben, maar juist onafhankelijk van elkaar kunnen opereren. Dat duale stelsel voorzag in wethouders die niet op de kieslijst staan en dus van elders kunnen komen. Elzinga is dus de bedenker van de wethouder uit een andere gemeente en verdedigt dus niets meer dan zijn eigen dingetje.

Van dat duale stelsel is geen donder terecht gekomen. Elzinga dacht dat een – voorbeeld – CDA-fractie onafhankelijk van zijn CDA-wethouder zou opereren. Wie dat denkt, heeft het niet goed begrepen. Laat dus Elferink maar mooi in Wijhe wonen.

Maar wel een kanttekening. Het zou de gemeente Raalte ook niet zijn als je in de openbare stukken rondom het verzoek leest dat de reden die Elferink aanhaalt bij de raadsleden bekend is. Geheim dus voor het volk. Wellicht zijn het privé-omstandigheden, daar ga je dan prudent mee om. Maar een wethouder woont in een glazen huis, dus gewoon voor de draad er mee.

We stellen ons voor dat Elferink overigens na de huidige termijn niet opnieuw wethouder wordt in Raalte. Als ie dat al van plan was, was hij wel in Raalte komen wonen. Maar we denken ook zo maar dat een volgend college geen PvdA in zich zal hebben. Zelden zo’n tamme politieke partij meegemaakt als de huidige PvdA-fractie van de gemeente Raalte.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.