koetsenmarkt heeten viert 25 jarig jubileum

De jaarlijkse koetsenmarkt in Heeten wordt dit jaar voor de 25ste keer gehouden. Op zaterdag 4 en zondag 5 april staat de manege in Heeten weer vol met koetsen en toer- en marathonwagens en alles wat daarmee te maken heeft. Jan Olde Bijvank uit Heeten was één van de grondleggers van deze markt die elk jaar rond de 1.200 bezoekers trekt. “Als het zo blijft gaan, zoals het nou gaat, dan zijn we tevreden!”

Jaren geleden brachten Jan Olde Bijvank en Geert Korenromp (die ook nu nog deel uitmaakt van de organisatie) een bezoek aan een koetsenbeurs in Zwolle. “Die beurs was echt gericht op de professionele mensport, de mensen met het grote geld, maar voor de hobbyist was er weinig. Dat bracht ons op een idee: Een markt voor de hobbyisten in Heeten.” De twee brachten hun plan onder de vleugels van menvereniging Het Aangespannen Paard.

“We zijn gewoon begonnen. Maar het heeft wel tien jaar geduurd voordat we de markt op het door ons gewenste niveau hadden gebracht. Je moet eerst naamsbekendheid creëren en een netwerk opbouwen. Ter illustratie: De eerste keer stonden er zo’n 25 rijtuigen in de manege, nu zijn dat er zo’n 120. En stond er toen maar een handvol standhouders, nu zijn er dat zo’n 25. Iedereen moest nog heel veel leren. Sommige verkopers wisten in het begin niet eens wat hun rijtuig waard was. Wij fungeerden dan als taxateur.”

Maar langzaam maar zeker groeide de markt. Jan en Geert denken dat een groot deel van het succes te danken is aan de gezelligheid. “Het is ook een sociaal gebeuren. Veel bezoekers komen of zaterdag of zondag gewoon even langs voor een praatje en een drankje. En de verkopers komen hier ook graag. Op andere beurzen worden ze aan hun lot overgelaten. Hier staan altijd vrijwilligers klaar om te helpen met laden en lossen!”

De hoogtijdagen dat de markt wel tweeduizend mensen op de been bracht, liggen echter achter ons. En volgens Jan en Geert komt die tijd ook niet meer terug. “Dat ligt aan de handel op internet”, leggen de twee uit. “De tijden zijn veranderd. Dat merken we ook aan de samenstelling van het aanbod van de rijtuigen. Bestond dat eerst nog voor tachtig procent uit koetsen en voor twintig procent uit toer- en marathonwagens. Nu is dat andersom. Koetsen zijn doorgaans ouder dan honderd jaar. Die zijn voor Jan met de pet niet meer te betalen.”

“Menwagens wel. En dat is wat de mensen willen. Lekker gemakkelijk en snel de weg op! Men heeft ook steeds minder tijd voor de hobby. Dat merken we ook als vereniging. Men betaalt nog liever meer contributie dan dat men ergens moet meehelpen. Maar dat laatste ligt dan misschien ook wel deels aan de hoeveelheid activiteiten en de regelgeving waarmee je te maken krijgt. Vroeger was je, als je een wedstrijd wilde houden, klaar met een afzetlintje. Kom daar tegenwoordig maar eens om!”

De Koetsenmarkt duurt op zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 4 euro (inclusief een kopje koffie). Als je nog gerelateerde waren in de aanbieding hebt, kun je contact opnemen met Jan Olde Bijvank: 06-28448771.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.