je zou essent moeten verkopen aan burger

Commentaar – RWE wordt heus wel verkocht aan Essent. Zo zegt Theo Rietkerk, CDA-gedeputeerde van Overijssel in reactie op het besluit van Noord Brabant om de aandelen Essent in eigen zak te houden. Er moet hoe dan ook een ander plan op tafel komen om de verkoop vlot te trekken. Want RWE wil tachtig procent van de aandelen van Essent. Noord Brabant heeft er ruim dertig.

We snappen die Rietkerk niet helemaal. Bij de provincie staat hij aan het roer van een zo energiezuinig, duurzaam en ecologisch mogelijk beleid. De ene tender na de andere gooit hij er uit om Overijssel zo weinig mogelijk energie te laten verslinden. En dan komt RWE langs met een buidel vol geld en knik doen de knieën.

Essent is een bedrijf dat investeert in duurzame energie, proeven doet met zon en wind, kijkt hoe het milieuvriendelijker kan. RWE trekt zich van dat al geen donder aan. Bruinkolencentrales met de meest smerige uitstoot, kernenergie dat wel schone stroom maakt maar met een restafval waarvan we niet weten wat we er mee aan moeten… Daar moet je niet mee samen wíllen werken. Niet tenminste, als je naar de te bereiken milieudoelen kijkt. Wel als je naar de centen kijkt.

Want om de centen, daar draait het om. RWE doet een leuk bod. Dat maakt de aandeelhouders blind. Gedeputeerde Staten en menig college van burgemeester en wethouders zijn voor verkoop. Provinciale Staten en menig raad moet echter nog een besluit nemen. Rietkerk’s standpunt kennen we al, dus van die zijde hoeft RWE geen problemen te verwachten. De verkoop levert cash geld op, in deze tijden van wat we crisis noemen is dat meer dan welkom.

Het is een beetje van het oude denken: groot is goed, fuseren is beter, de macht uit handen geven is het best. Als anderen dan de baas zijn, geven ze zich zelf bonussen tot in de hemel en dan gaan we daar weer met z’n allen over lopen klagen. Zo was het en zo willen de verkopende politici het houden. Aan de ene kant klagen dat er geen interesse is in de politiek. Aan de andere kant geen donder doen met signalen die rood uitslaan.

Ons idee: Essent niet verkopen aan RWE, maar opknippen in kleine divisies, zodat we per provincie, per gemeente, misschien wel per wijk voor onze eigen energie gaan zorgen. Beetje zon, beetje wind, beetje biogas, maar vooral ook bewust zuinig zijn in verbruik. Hou je over, mag de buurcentrale wat mee hebben. En heb je een storing in je systeem, is er altijd wel een ander systeem in de buurt waar je aan kunt kloppen. Zo zijn we weer zelf baas over onze energie en gaan we er veel verantwoordelijker mee om.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.