hema winkel bij carmel college salland

Carmel College Salland in Raalte heeft sinds een half jaar een eigen HEMA. Het lokaal waar derde- en vierdejaarsleerlingen van de Vmbo-sector Economie praktijkles krijgen, is namelijk in september omgebouwd tot een HEMA. “Vorig jaar stond het eindexamen ook al in thema van de HEMA en zo zijn we dus op het idee gekomen”, vertellen Yvonne van Benthem, docent handel/verkoop en Phiel Wijers, docent/decaan handel/verkoop.

“De HEMA’s zijn mooi vormgegeven en trendy warenhuizen. Dat spreekt onze leerlingen aan”, vertelt Yvonne. De school werkt al jaren intensief samen met de winkelketen. Elk jaar volgen er zo’n acht tot negen leerlingen van de school een praktijk- of snuffelstage bij de winkel in Raalte. Het lokaal meet ongeveer zeven bij twintig meter. Van een kledinghoek tot schappen met brood (dummy’s, dat wel) en van een schapje met kopjes en schoteltjes tot natuurlijk de kassa’s, het is net echt. De Carmel-HEMA verschilt maar op één cruciaal punt van de echte. Bij het Carmel College is namelijk niks te koop. “Maar aangezien we het assortiment willen rouleren, zullen we wel eens wat spulletjes verkopen aan de docenten van het Carmel.”

Het Carmel College Salland mocht van de Raalter vestiging van de HEMA, waar de afgelopen maanden net een grondige herinrichting heeft plaatsgevonden, allemaal spulletjes gebruiken. Van waren tot schappen en van softwarepakketjes tot kassameubels. Nog steeds gaan er spulletjes van de HEMA naar de school. “We willen enkele schappen ook inrichten aan de hand van seizoensgebonden thema’s als Kerstmis, Pasen, carnaval, Sinterklaas of de lente”, laten Yvonne en Phiel weten. “Daarnaast willen we hier de indeling nog wat veranderen en extra artikelgroepen toevoegen.”

De docenten zijn zeer te spreken over de relatie met de HEMA. “Erik-Jan van der Wal van de HEMA heeft dit project mede geïnitieerd. Hij staat ons op elk gewenst moment met raad en daad terzijde. De HEMA heeft hier zelf ook belang bij. Niet alleen vanwege de stages, maar ook vanwege het gegeven dat er ontzettend veel oud-leerlingen nu bij de zaak werken. Of als bijbaantje of volledig.”

De leerlingen krijgen in het lokaal praktijkles in de breedste zin van het woord. Van het inpakken van aankopen tot het inscannen van waren, en van klantenbehandeling tot verkoopgesprekken. “We spelen hier bijvoorbeeld ook veel rollenspelen. In ons vakgebied kennen we de vier o’s: Onoplettendheid, ongeïnteresseerdheid, onzorgvuldigheid en onwetendheid. Als medewerker van een winkel kun je je geen één van die o’s veroorloven. De leerlingen moeten soms bij een rollenspel een bepaalde situatie uitbeelden. Een diefstal bijvoorbeeld. En aan de anderen dan de taak om de juiste o of o’s te benoemen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.