gemeentebreed project bij de laarman

Maak kennis met Jan en Janneke Jong. Jan en Janneke leefden in 1910 op een boerderij aan de Holteveenseweg in Luttenberg. Maar hoe zag het dagelijkse leven van die twee kinderen van circa 9 jaar er toen uit? De kinderen van groep 5 van de basisscholen uit de gemeente Raalte hebben al kennisgemaakt of zullen binnenkort kennismaken met de tijd van Jan en Janneke. De twee zijn namelijk de hoofdrolspelers van een nieuw scholenproject van Kunst en Cultuur Overijssel en landbouwmuseum De Laarman in Luttenberg.

Zeventien basisscholen uit de gemeente doen met in totaal twintig klassen mee aan het project dat dit schooljaar voor het eerst gehouden wordt. Het project loopt van februari tot eind mei. Het is de bedoeling om Jan en Janneke de komende jaren blijvend op te nemen in het lesprogramma van groep 5. De deelnemende scholen ontvangen eerst allemaal een lespakket met plaatjes, DVD’s, CD-roms. Daar gaan ze enkele uren in de klas mee aan de slag.

Het project wordt afgesloten met een bezoek aan De Laarman, waar de kinderen met eigen ogen kunnen zien hoe men vroeger leefde. “Eerst geven we de kinderen een rondleiding”, vertelt Frits Offenberg, namens De Laarman de hoofdverantwoordelijke voor het scholenproject. “We laten ze een keuken van toen zien, een voorkamer, een bedstee, hoe het wassen toen gebeurde en noem maar op. Ook krijgen de kinderen kort wat info over de aardappel. We vertellen ze bijvoorbeeld over de Ierse hongersnood van 1848.”

Na een korte pauze mogen de kids zelf aan de slag. Er zijn zes speciale activiteiten: Hoepelen of steltenlopen; schrijven met lei en griffel; koffiebonen malen; de was doen; een kaars maken en tenslotte een stoofje wassen of een klomp schuren. “De kinderen zijn heel enthousiast”, vertelt Offenberg. “We zitten met onze leeftijdscategorie ook precies goed. Voor kinderen van 5 of 6 jaar is dit te moeilijk, kinderen van 11 of 12 jaar vinden het te kinderachtig of zijn er niet meer echt in geïnteresseerd.”

Dat wordt onderschreven door lerares Merijn Marselis, werkzaam bij De Korenbloem die afgelopen donderdag een bezoekje bracht aan het museum. “De kinderen krijgen in deze klas voor het eerst geschiedenis, dus ze vinden alles heel erg interessant. Ze zijn echt geboeid door het onderwerp. Dat merk je als je ermee bezig bent.” Eén van de opdrachten van het lesprogramma is om de kleding van toen te tekenen. Frits laat allerlei tekeningen zien. Van minirok tot korte broek, tot inderdaad redelijk waarheidsgetrouwe weergaven van de mode van toen. Merijn zei het al: “Sommige kinderen weten er al ontzettend veel vanaf, voor anderen is het allemaal nieuw!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.