firma lightreading doet het fantastisch

De ‘aandeelhouders’ hebben op dit moment hun investering al terug verdiend. Het gaat goed met de firma ‘Lightreading’, het Raalter bedrijf dat kleine opklikleeslampjes verkoopt. En da’s natuurlijk een flinke prestatie van de acht leerlingen van de sector Economie van het Vmbo 4 van het Carmel College Salland, die deze ‘learning company’ hebben opgezet. Er zijn op dit moment al vierhonderd lampjes verkocht. Maar de leerlingen hopen er voor het einde van dit schooljaar in totaal duizend afgezet te hebben. “En misschien gaan we daarna wel verder!”

Lightreading is het bedrijf van Roy Gerner (14), Lotte Mulder (15), Kevin Meijer (15), Wesley Lubbers (15), Luuk Lugtenberg (14), André Volmer (16), Tobias Tuïnk en Laura Pot. Voor het eerst kregen de scholieren van het Vmbo dit jaar de opdracht om een eigen bedrijfje op te starten. In totaal werden er zes van deze zogenaamde ‘learning company’s’ opgericht: Naast Lightreading gaat het om Fleximan (speelse bureaugadgets), Get Warm (spierverwarmers), Belle Beau Doucheradio (radio’s voor onder de douche), Seven (massageborstels) en Serveplateau (serveerschaaltjes). “Het gaat om het algemene leerproces”, stelt begeleidend docent Luuk Halbesma. “Het bedrijfsresultaat is bijzaak, maar natuurlijk is het voor de leerlingen een mooie uitdaging om het beste resultaat te behalen. En Lightreading doet het fantastisch!”

De verschillende groepjes leerlingen konden eerst solliciteren naar een baan bij de op te zetten bedrijven. Als de clubjes gereed waren, moesten de leerlingen met een ondernemingsplan komen. “Wij hebben gekozen voor de kleine boeklampjes. Dat leek ons een goed product. Het is hartstikke handig. Als je ’s avonds in bed ligt en nog wat wilt lezen, maar je partner last heeft van het licht, kun je onze lampjes gebruiken. Je klikt ze op het boek of je pyjama en je hebt precies voldoende licht om te kunnen lezen, zonder dat je partner er last van heeft. We hadden ook andere ideeën, zoals een stroompen, maar dat is nu eventjes een hype en zo meteen ook niet leuk meer. We hebben het ook over hele grote opblaasbare voetballen gehad, maar dat werd ‘em ook niet.”

Nadat de leerlingen hun plannen klaar hadden, moesten ze zorgen dat ze genoeg startkapitaal bij elkaar kregen. Dat kon via de verkoop van honderd aandelen van 5 euro per stuk. “Die hebben we allemaal verkocht aan familieleden, vrienden en kennissen. Zij hebben hun investering al terugverdiend”, vertellen de leerlingen enthousiast. Enkele van de leerlingen denken erover na om het bedrijfje ook na dit schooljaar te continueren, maar dat blijft nog even afwachten.

Een boeklampje kost 3,50 euro. Dat is inclusief drie batterijen. Bestellen kan via de site staging2.lightreading.nl, middels een mailtje naar info@lightreading.nl of bij de leerlingen zelf. Als je in Heino, Raalte, Luttenberg of Lemelerveld woont, kun je de lampjes ook thuis laten bezorgen. Dan betaal je 0,50 euro meer. Verzenden via de post kost 2 euro extra. Maar daarnaast kun je de leerlingen ook tegenkomen in plaatselijke bibliotheken of bij de sportschool. “We krijgen ontzettend leuke reacties. Mensen kennen ons uit de krant. We worden er op straat over aangesproken. Iemand gaf ons zelfs 1 euro. Die wilde niets kopen, maar vond het gewoon leuk om ons te steunen!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.