danny stoel wil met nieuwe auto nk halen

Achter de (garage)deur van de familie Stoel uit de Elshof is altijd volop bedrijvigheid. Was het vroeger vader Gerrit die sleutelde aan zijn sprinter, sinds drie jaar is het zoon Danny die in de garage onder de auto ligt. “Als het in het bloed zit, gaat het er niet meer uit”, verklaart Danny zijn virus. “Mijn vader heeft me toen ik klein was vaak meegenomen naar de autocross. Toen ik veertien was kon ik eindelijk zelf meedoen. Mijn eerste cross in Haarle reed ik met een Polo. Ik had achter op ’t land geoefend. Aan die Polo hebben we veel gesleuteld maar die kon uiteindelijk toch niet goed meekomen. We hebben hem verkocht en hij rijdt nu in Groningen.”

De zestienjarige Danny Stoel uit Elshof sloeg vorig jaar met zijn crossauto over de kop. Dit seizoen heeft hij een nieuwe wagen waarmee hij het NK hoopt te halen. Voor de aanschaf van een nieuwe auto reisden Danny en Gerrit vorig jaar al af naar België. Daar werd een Suzuki opgehaald die al gebouwd was voor het crossen. Een hele investering. De bijverdiensten van Danny werden er in gestoken en er was natuurlijk wat hulp van zijn ouders. Het crossen is niet goedkoop, maar Danny heeft wat sponsors zoals Autobedrijf Rutgers en Sloperij Pijffers.

De Suzuki bleek een stuk sneller dan de Polo, maar de kooi werd bij een ongeluk in 2008 in Terwolde zo beschadigd dat hij werd afgekeurd. “Ik ging in een bocht behoorlijk hard over de kop, knalde met mijn hoofd tegen de buis aan de zijkant van de kooi. Ik kon nog zelf de auto uitkomen, maar heb een uur helemaal dizzy op een brancard gelegen. Mijn ouders, zus Sanne, supporters en ook ikzelf natuurlijk, waren flink geschrokken. Gelukkig viel het allemaal nog mee. Om te crossen heb je veel lef nodig, je moet absoluut niet bang zijn. Ik wilde dan ook zo snel mogelijk weer verder met de sport.”

In dezelfde week werd de kooi nog gerepareerd en kon Danny bij de volgende cross gewoon weer aan de start staan. “Omdat ik toch weer graag aan de NK-wedstrijden wil deelnemen, hebben we echter besloten om weer een nieuwe Suzuki aan te schaffen”, aldus Stoel. “Met goede schokbrekers, zodat je niet zo gauw over de kop gaat. De veiligheidseisen tijdens een NK zijn erg streng. Inmiddels is de nieuwe auto klaar en kan ik weer deelnemen aan de NK-wedstrijden.”

Afgelopen winter is de motor van de nieuwste auto helemaal uit elkaar gehaald en totaal gereviseerd. “Het moet gaan lukken”, zegt Stoel hoopvol. “Ik heb er veel voor over. Al mijn tijd gaat erin zitten en niet te vergeten die van alle vrienden en familie. Het is altijd erg gezellig om samen bezig te zijn. Ik hoop dit nog lang te mogen doen. En wat ik later wil worden? Automonteur natuurlijk!” Kijk voor meer informatie op de website van Autocrossteam Stoel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.