beiaardier speelt alles van bach tot borsato

Het carillon van de Raalter Kruisverheffing is woensdag weer officieel in gebruik genomen. Vlak voor 11.00 uur beklommen beiaardier Henk Veldman en wethouder Roger de Groot de 120 treden naar de cabine van de beiaard, om op zo’n dertig meter hoogte het contract te tekenen dat beiaardier Veldman verbindt aan de gemeente Raalte. Veldman gaf daarop meteen zijn eerste concert ten beste.

“Het carillon hoort bij Raalte,“ aldus wethouder De Groot bij de ondertekening. “De bewoners hebben er immers zelf het geld voor bijeengebracht.” Een bliksemactie onder bewoners zorgde er in 1974 voor dat Raalte een aansprekend carillon kreeg. Binnen enkele maanden waren de benodigde 50.000 gulden bijeen en de gemeente doneerde er eenzelfde bedrag bij.

Al met de intocht van Sinterklaas van dat jaar werd het carillon feestelijk in gebruik genomen door beiaardier Leon van der Eijk, die het tot 2004 zou blijven bespelen. Een opvolger had hij niet. Samen met de gemeenteraad maakte wethouder De Groot zich sterk voor een nieuw gebruik van het carillon: “Om te beginnen op marktdagen en koopavonden, maar we voeren nu ook gesprekken met de ondernemers over de koopzondagen.”

Met Henk Veldman heeft Raalte nu een waardige opvolger van Leon van der Eijk. De beiaardier geeft aan op het gebied van klokkenspel van alle markten thuis te zijn: “Ik speel alles wat voorhanden is voor het carillon, van Bach tot Borsato.” Het carillon van Raalte is te beluisteren op marktdagen (woensdag 11.00 tot 12.00) en op koopavonden (vrijdag).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.