wgs wil waardevolle erfgoederen herstellen

Waterschap Groot Salland (WGS) gaat de komende jaren meer rekening houden met het cultuur-historische erfgoed dat met water te maken heeft, zoals historische waterwerken en historisch gebruik van water. Op haar website heeft het waterschap een overzichtelijke kaart geplaatst met informatie over de diverse watererfgoederen in het gebied. WGS werkt hiervoor samen met Het Oversticht, dat zich inzet voor behoud en ontwikkeling van landschappen en monumentale bouwwerken.

Overal in het werkgebied van Waterschap Groot Salland zijn nog elementen zichtbaar die herinneren aan de eeuwenlange strijd van de bewoners van dit gebied tegen het water. Vaak zijn ze nog prominent aanwezig, zoals de gemalen en dijkstoelen. Wie er oog voor heeft, ziet nog veel meer watererfgoed. Bijvoorbeeld een oude dijk in de stad of een merkwaardige ‘bult’ midden in het landschap waarop in vroegere tijden mensen en vee bij een dreigende overstroming een goed heenkomen zochten.

Samen met Het Oversticht heeft het waterschap zo’n honderd waterobjecten in kaart gebracht. Hiervan hebben 35 objecten het etiket ‘waardevol’ meegekregen. Diverse dijkstoelhuisjes langs de IJssel en de stenen dijkpalen zijn voorbeelden van waardevol watererfgoed. WGS zet zich nu actief in om deze objecten goed te beschermen of weer in oude glorie te herstellen. Op deze kaart staat duidelijk en handig aangegeven welke watererfgoederen als eerst aangepakt worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.