vanavond eten we een mosselschotel

Woensdag visdag! Na een tijdje te zijn weggeweest op Salland Centraal, voorziet Vistraiteur Roescher uit Raalte heel Salland nu alweer een aantal weken wekelijks van de lekkerste visgerechten. Vanavond staat een mosselschotel op het programma. En hoe kan het ook anders, uiteraard zijn de mosselen deze week in de aanbieding bij Roescher: Voor één kilo mosselen betaal je nu 7,75 euro en krijg je er gratis mosselkruiden bij.

Mossels zijn als zeevrucht een zeer bekend ingrediënt. Ze bevatten eiwitten, mineralen, vitaminen, fosfor, ijzer, jodium en seleen. Met één procent is het vetgehalte te verwaarlozen. Honderd gram gekookt mosselvlees levert 70 kilocalorie. Het mosselseizoen loopt van half juli tot half april, maar ook buiten het seizoen zijn (diepgevroren) mosselen te koop. De tot voor kort enige mosselveiling van Europa staat in Yerseke, een plaatsje in Zeeland dat vooral bekend is door haar mossel- en oestercultuur.

Voor consumptie moeten mosselen vers zijn en goed gekoeld. De juiste bewaartemperatuur van mosselen ligt onder de zeven graden Celsius. Vóór het bereiden van mosselen moeten eventueel dode mosselen verwijderd worden, want daarvan kan de mens flink ziek worden. Wijd openstaande mosselen zijn meestal dood. Om te kijken of de mossel echt dood is houdt men de mossel onder de koude kraan en geeft tegelijk een tik tegen de schelp. Sluit de mossel zich, dan is ze nog levend en kan gegeten worden, blijft de mossel open dan is de mossel dood en niet meer geschikt voor consumptie.

Voor de mosselschotel fruit je de groenten en de knoflook kort in wat olie of boter, voeg je de rijst toe en laat je deze even meebakken. Voeg de visbouillon, de witte wijn en de mosselkruiden toe. Plaats het deksel op de pan en laat de rijst in ongeveer twintig minuten zachtjes garen. Bak ondertussen de spekblokjes. Roer het bekertje crème fraîche of de mon chou, de geraspte jong belegen kaas, de mosselen en de spekblokjes door de gare rijst. Voeg naar smaak verse peper en eventueel een tipje sambal oelek toe. Serveer de mosselschotel in een schaal. Lekker met een glas droge witte wijn!

Ingrediënten

300 gram rijst (ongekookt)

600 gram gekookte mosselen

150 gram dobbelsteentjes gerookte spek

1 bekertje crème fraîche of een pakje Mon Chou

2 grote uien

1 winterwortel

1 prei

1,5 deciliter visbouillon

175 gram jong belegen kaas

1 deciliter droge witte wijn

1 à 2 eetlepels Qualimer mosselkruiden

2 tenen knoflook

Versgemalen zwarte peper

Olie/boter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.