sinterklaas koopt schimmel op ponymarkt

Sinterklaas komt over twee jaar een nieuwe schimmel kopen tijdens de Heetense Ponyweek, die dan vijftig jaar bestaat. En de twee pony’s – van het standbeeld op het Dorpsplein – krijgen er dan een veulen bij. Zo maar twee prachtige ideeën die van de week op tafel kwamen op een grote brainstormavond over de toekomst van de Ponyweek.

De vijftigste Ponyweek staat er aan te komen. Dit jaar wordt editie 48 gevierd. Reden voor het bestuur om de stoute schoenen aan te trekken en iedereen die op de één of andere manier iets met de Ponyweek te maken heeft, uit te nodigen eens confronterend na te denken over de huidige inhoud. Wat is goed, maar ook: Wat moet beter? Helami-voorzitter Jos Wijnberg: “We gaan hardop dromen over hoe we het willen hebben. We laten ons niet remmen door gevoeligheden, maar gaan vanavond gewoon zeggen wat we er van denken.”

In overleg met communicatieman Harrie Kiekebosch was woensdag een avond opgezet waar dromen en fantaseren de overhand kon krijgen. Frank Koerkamp leidde dat namens de Helami in door een vergelijking met een huis te trekken. “In dat huis wonen we met z’n allen al bijna vijftig jaar. De hoogste tijd dus voor een opknapbeurt. In sommige kamers is een sausje genoeg. Maar misschien moet hier en daar ook wel een muurtje doorgebroken worden. Maar hoe we het ook doen, we moeten met z’n allen in dit huis blijven wonen, dus houden we ook rekening met elkaar.”

Good old Piet Sloot – hij was in de jaren tachtig ‘één van de rebellen’, die samen met Willy Oosterhuis, Stefan Schoorlemmer en Bruno Doedens, de Heetense Ponyweek zijn huidige karakter gaf – deed de discussieronde. Hij trok de zaal in op thema’s die discussies op gang brachten over de lengte van de Ponyweek (met twee of toch één weekend), een lokaal of een Sallands feest en al dan geen bands met landelijke uitstraling. De mooiste ideeën kwamen naar boven, zoals: Sinterklaas die een nieuwe schimmel koopt. Een nationale ponyknuffeldag. Koeienrodeo. De taptoe van weleer terug laten komen. Een zeskamp met de buurtdorpen. En Piet Zoon – Heetenaar ten slotte – in het bestuur. “Als ie dan ook de subsidie maar regelt”, aldus Helami-voorzitter Wijnberg.

Wijnberg en Koerkamp keken na een lange avond blij verrast terug op de resultaten. De bijna honderd aanwezigen gaven uiteindelijk immers een meer dan helder beeld over de te varen koers. Twee van de dagen zijn typisch Heetens, die reünie-achtige sfeer moet je terug vinden in de programmering. Het programma mag voor de rest best een regionale uitstraling hebben, waarbij ideeën op tafel kwamen als een Sallands poppodium tijdens alle tentfeesten, met de finale bij het laatste tentfeest van het jaar: Heeten. En de vlooienmarkt, die mag van velen best iets meer aangekleed, met straattheater bijvoorbeeld, of met rondtrekkende livemuziek. Héél groot hoeft de Ponyweek niet te worden. Een voorstel dat richting Dauwpop ging, ontving veel weerstand. “Laten we het ook gezellig onder elkaar houden”, was een grotere wens.

“Heel veel ideeën, heel veel plannen”, constateerde Wijnberg na drie uur brainstormen in Zaal Bosgoed. “Voor ons veel werk aan de winkel. Maar niet alleen voor ons. Binnen twee weken hebben jullie allemaal een verslag van deze avond. Daarbij gaan we ook álle genoemde ideeën verwerken. Misschien kunnen we er dit jaar al wat van verwezenlijken. En volgend jaar weer. Zodat we in onze vijftigste Ponyweek ons symbolische huis helemaal opgeknapt hebben.” Hij legde de bal bewust bij de aanwezigen, vertegenwoordigers van de verenigingen die ieder jaar meehelpen de Ponyweek tot een succes te maken. “Want uiteindelijk moeten jullie met de plannen komen. Nu hebben we gefantaseerd over wat kon en we bleken veel te durven. Daar komen we later op terug.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.