racingteam hageveld wil in de punten rijden

“Toen we voor de eerste keer meededen aan de circuitdagen op Assen hadden we echt nauwelijks geld. We kwamen er aan met ons drieën in een busje met een motor en dat was het. De anderen hadden al de mooiste spulletjes en het duurste gereedschap. Wij hadden verder eigenlijk niks. We moesten alles lenen. Maar nadat Jarco begon te racen, bleek ineens wel wie er kon rijden…”

De Jarco in kwestie is Jarco Grotenhuis (27) uit Luttenberg. Pas sinds 2006 doet hij aan motorsport. Met Jeroen van Beek, Cyriel Vree Egberts en Sander Veldkamp, ook alle drie uit Luttenberg, vormt hij Racingteam Hageveld (genoemd naar de geboortegrond van Jarco). Dit jaar neemt het team voor de tweede keer deel aan het Open Nederlands Kampioenschap in de Dutch Superbikes. De aanloop naar het komende seizoen verliep allesbehalve soepeltjes, want het team kon niet genoeg sponsorgeld bij elkaar krijgen. Gelukkig heeft het team een nieuwe hoofdsponsor kunnen vinden in de vorm van Motorketting.nl. Na veel lobbywerk werden er ook voldoende aanvullende sponsoren bereid gevonden het team te ondersteunen.

Anderhalve week geleden werd de nieuwe motor, een Yamaha YZF R1, gepresenteerd. “We hebben voor het komende seizoen nog niet het gewenste bedrag bij elkaar, maar we gaan er toch aan beginnen”, vertelt Jeroen. “Het streefbedrag van het team was gebaseerd op de ideale situatie. We wilden graag genoeg geld voor drie achterbanden en twee voorbanden per weekend. Dat is er nu niet. Dus nu moeten we misschien enkele races gaan rijden met twee achterbanden en een voorband. We moeten ons een beetje behelpen. En het is zaak dat Jarco dus zo weinig mogelijk schades rijdt.”

Het is de eerste keer dat Jarco Grotenhuis voor het tweede achtereenvolgende seizoen in dezelfde klasse uitkomt. In 2006 begon hij voorzichtig te racen tijdens enkele circuitdagen op het circuit van Assen, in 2007 deed hij mee aan de amateurklasse Supercup 1000 en in 2008 kwam hij al uit in de Dutch Superbikes. Dat was een noodgedwongen keuze aangezien veel wedstrijden in de Supercup 1000 op Assen na klachten van omwonenden waren geschrapt. “We zijn eigenlijk buitensporig snel gegroeid. Ik heb telkens gereden in klasses die nog te hoog gegrepen waren”, vertelt Jarco. Maar het vertrouwen is er. De ambities van het team zijn om dit seizoen meerdere keren ‘in de punten’ te rijden. Daarvoor moet je telkens bij de eerste vijftien eindigen. “We hebben veel materiaalpech en tegenslag gehad, maar toch zat er wel ontzettend veel verbetering in mijn tijden. Aan het einde van het seizoen was ik gemiddeld acht seconden per rondje sneller dan bij het begin.”

“De andere teams waren aanvankelijk enorm behulpzaam met materialen en advies”, vertelt Jeroen. “Maar naar mate Jarco steeds beter ging rijden, werd de behulpzaamheid ook minder. Dat geeft niet, zo gaat dat en zo hoort dat ook te gaan, maar het geeft wel aan dat de andere coureurs in de gaten begonnen te krijgen dat ze rekening met Jarco moeten houden.” Zijn kracht? “Ik ben een beheerste rijder”, stelt Jarco. “Dat is deels ook noodgedwongen omdat we geen reservematerialen hebben, maar toch.” Jeroen: “Kijk, iedereen die racet heeft lef. Om deze sport te kunnen beoefenen, moet je ballen in de broek hebben. We beginnen altijd rustig aan. Bij de trainingen houden we het nog rustig, maar voor de echte races proberen we Jarco altijd flink op te jutten. Een beste klap op de schouders en een keer goed hard schreeuwen, dat werkt. En dan maar hopen dat ie niet te hard en te onbesuisd wegracet!”

De prestaties van het team kun je bijhouden op staging2.racingteam-hageveld.nl. Daar kun je ook meer informatie vinden over de racekalender en de sponsormogelijkheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.