raalter boekje promoot afrikaans dorp kitojo

De Oegandese Ruth Nawasasira is zeer te spreken over het boekje ‘Kitojo, dorp in Afrika’ dat onlangs is gepresenteerd. “We hebben een stem gekregen die tot in Nederland hoorbaar is. Hierdoor leren de mensen daar ons verhaal kennen en het geeft ons het gevoel dat we niet langer alleen staan in onze strijd voor een beter bestaan.” Het eerste exemplaar werd aan Nawasasira overhandigd door Harry Naterop tijdens een werkbezoek aan het hulpproject dat de stichting Second Home for Children in Uganda is opgestart.

De stichting Second Home for Children in Uganda heeft zich als doel gesteld de aidswezen in het Oegandese Kitojo een betere toekomst bieden. Ruth is samen met haar Nederlandse man Bas Naterop, oud-Raaltenaar, de initiatiefnemer van het hulpproject. Harry Naterop treedt op als adviseur van de stichting die zijn geëmigreerde zoon Bas vanuit het Oegandese Kitojo runt. Hij was onlangs in Kitojo om de vorderingen van het project te bekijken. Niet alleen presenteerde hij daar het boekje, ook kon hij vertellen dat inzamelingsacties al 5.500 euro hebben opgebracht.

Het boekje ‘Kitojo, dorp in Afrika, is één van de manieren waarop de stichting aandacht vraagt voor de situatie in de straatarme dorpsgemeenschap. “We willen de mensen in Nederland een idee geven van de extreem moeilijke omstandigheden waaronder die mensen moeten leven. Als je hun verhalen hoort en leest, begrijp je waarom het belangrijk is de stichting te ondersteunen. Dat is effectiever dan zomaar geld geven aan een project waar je verder weinig gevoel bij hebt”, aldus Harry Naterop.

De opbrengsten worden gebruikt om de weeskinderen in Kitojo te ondersteunen. In het dorp wonen veel kinderen die geen vader of moeder hebben. Deze ouders zijn meestal overleden aan aids, malaria of andere veel voorkomende ziektes in dat gebied. De families zijn zo arm, dat ze meestal geen geld hebben om naar een dokter te reizen. Ook medicijnen kunnen ze niet betalen, net zomin als schoolgeld. Om van de zorg voor de wezen maar niet te spreken.

De stichting stelt zich ten doel een groep van twintig wezen en de families die voor hen zorgen, te ondersteunen. Dat gebeurt onder andere met een voedselproject. Hiervoor is een klein stuk land aangekocht, waarop groenten en fruit worden verbouwd en kippen en koeien worden gehouden. Zo kunnen de families van de weeskinderen geld verdienen om ze te kunnen onderhouden. Het streven is dat het project uiteindelijk zelfvoorzienend wordt en dat de hele gemeenschap er straks profijt van heeft. De kracht van dit initiatief is dat de activiteiten worden georganiseerd door een lokaal dorpscomité en dat een Nederlandse man die daar woont, toezicht houdt op de financiering van de activiteiten.

Het gesponsorde boekje is voor tien euro te koop bij boekhandel Bruna in Raalte en bij de wereldwinkel in Raalte en in Heino. Bij de C-1000 in Heino ligt informatie omtrent deze actie. De gehele opbrengst gaat naar de weeskinderen in Kitojo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.