mpf hoogstwaarschijnlijk volgend jaar weer

“Piraten der lage landen… Loat’ goan!” Het is vrijdagavond 6 maart, half acht in Lemelerveld en met deze woorden opent presentator Willie Oosterhuis het nieuwe seizoen van het Mega Piratenfestijn (MPF). Na de lange winter mogen de ‘piraten’ weer de wei in. En dat voelt goed. Heel goed! Het MPF in Lemelerveld is er weer eentje uit het boekje. Artiesten en publiek zijn weer ouderwets dolenthousiast en elk liedje wordt hard meegezongen.

Voor de organisatie verliep de aanloop naar het eerste Mega Piratenfestijn van het jaar enigszins moeizaam. Het wilde niet vlotten met de voorverkoop, maar in de laatste week is er veel goed gemaakt. Van de 7.000 beschikbare kaarten zijn er 6.500 verkocht. Genoeg volgens organisator Eddy Mensink. “We hebben zoveel reacties gehad van ‘wat jammer dat jullie hier misschien voor het laatst zijn’. Het is nog niet officieel, maar ik durf met 99 procent zekerheid te zeggen dat we volgend jaar gewoon weer in Lemelerveld staan. Maar dan wel wat later in het seizoen, want we zaten dit jaar te dicht op carnaval” Eddy is blij dat het allemaal weer gaat beginnen. “Ik ben er weer aan toe. Ik heb de afgelopen maanden veel tijd gehad om te evalueren en we zijn ook druk bezig geweest om nieuwe locaties te zoeken. Het is ons doel om in elke provincie een MPF te hebben. Ik hoop volgend jaar nieuwe haltes te hebben in Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht.”

Aan Bouke de eer om het feest af te trappen. Deze zanger uit Emmen maakt dit jaar voor het eerst deel uit van de hele MPF-karavaan. Na afloop toont hij zich enthousiast. “Het was voor het eerst sinds lange tijd dat ik weer op een MPF stond. Ja, natuurlijk is dat fantastisch, wat moet je er anders over zeggen. Je stapt het podium op en het is meteen feest! Het is geweldig om nou deel uit te mogen maken van de hele tour. Je staat toch elke keer weer voor vele duizenden mensen. En hoe meer mensen je zien, hoe beter!”

Nieuw in het MPF-circus zijn de Piratentoppers. Deze act bestaat uit Harm Wolters, Patrick en Martin Dams. En zij brengen de piratenhits uit lang vervlogen tijden. Van ‘Brandend Zand’ tot ‘Alle Duiven op de Dam’ en van ‘Zeven Brieven’ tot ‘De Pieteroliekar’. De drie heren maken, gestoken in rood-wit-blauwe jasjes, hun gezamenlijke podiumdebuut op het MPF in Lemelerveld. Een beetje onwennig nog, maar de hits doen hun werk bij de bezoekers. “We hebben donderdag pas voor het eerst samen gerepeteerd”, vertelt Harm. “Maar het ging best goed. De bezoekers konden de teksten ook lezen op een groot scherm achter ons en iedereen zong mee. En dat was precies onze bedoeling.” Het initiatief voor de Piratentoppers is genomen door Harm. “Ik wilde die oude hits van vroeger graag weer voor het voetlicht brengen. Je hoort ze bijna nooit meer. Eeuwig zonde. We willen die tijden van weleer laten herleven.”

De organisatie van het MPF reageerde enthousiast op het idee van Harm. Deze vroeg vervolgens zijn collega’s Patrick en Martin Dams om mee te doen en zo waren de Piratentoppers geboren. In eerste instantie was het trio alleen bedoeld voor het MPF, maar inmiddels is besloten om de act ook in het reguliere circuit te presenteren. “Wij doen dan samen een lange show en we zingen allemaal solo ook nog enkele liedjes”, vertelt Patrick. Als we vragen of de Piratentoppers ook het divagedrag vertonen van die andere Toppers, wordt er gelachen. Martin: “Nou, we stellen echt wel eisen. We zijn net naar de McDonalds geweest en daarna hebben we allemaal geplast bij de Librije!” Harm: “Dat toppers in onze naam is geen verwijzing naar die andere artiesten of onszelf. Het gaat om de hits van weleer, de piratentoppers van toen!”

Roy Schulten stapt rond kwart voor negen op zijn dooie akkertje de backstagetent binnen. Hij zal deze avond zijn MPF-podiumdebuut maken. De uit Raalte afkomstige zanger zal zijn single ‘Onbereikbaar’ zingen. Bij Schulten zijn geen zenuwen te zien. “Ik vermoed dat als ik achter de deure sta, wel een gezonde spanning zal voelen, maar verder heb ik nergens last van. Zingen is voor mij gewoon een uitlaatklep, een uit de hand gelopen hobby.” Schulten deed ooit mee aan de carnavalskrakers wedstrijd van de Raalter carnavalsvereniging De Stöppelkaters. En dat ging zo goed dat dat uiteindelijk leidde tot diverse optredens en de opnames van de single ‘Onbereikbaar’. Serieuze plannen met zijn zangcarrière heeft hij niet. Schulten heeft het als directeur van installatiebedrijf ITR druk genoeg.

“Voor mij was het vandaag een gewone werkdag. Ik kwam om half zeven thuis en ineens schoot het door me heen: ‘Verdomd, vanavond sta ik op het MPF! Weet je, ik heb niks te verliezen. Dat ik hier mag staan, had ik van tevoren nooit durven dromen. Het enige wat ik nu nog hoop mee te maken is een keertje een liedje meezingen met de Toppers, ha ha! Voor 50.000 man staan. Als ik dat ooit mag meemaken, dan kan ik ermee ophouden. Dan is mijn doel bereikt!” Na afloop loopt Schulten dolenthousiast van het podium. “Schitterend, wat een fantastische ervaring. Zoiets vergeet je nooit weer. Je hebt bijna geen tijd om te beseffen wat er gebeurt, één liedje en dan ben je weg, ik had nog wel een liedje meer willen doen! Wie weet in de toekomst!”

Ach, en wat moeten we er verder nog over vertellen. Dat het publiek bij elk liedje mee blèrde? Dat er weer flink gedanst, gesjanst, geslempt en gelachen werd? Dat Jannes (hij krijgt na zijn ballad Adios Amore Adios een ovatie van meerdere minuten), Nick & Simon (inclusief gegil van honderden, zo niet duizenden meiden) en Jan Smit (nog meer gegil) weer het meeste succes scoorden? Ach dat weet iedereen nu zo onderhand wel. Maar één iemand staat chagrijnig te zijn op het MPF. Het is Theo Tap, de altijd humeurige sidekick van Willy Oosterhuis. “Wat een ballentent, ik vind er nu al geen zak meer aan!” Da’s balen Theo, je moet dit jaar nog zestien keer!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.