kole kermse als remedie tegen wereldcrisis

“Dan had je de eerste versie moeten lezen, die was nóg erger! Daar zaten anderen zowat bij te huilen!” Jaap de Haan van Stichting Kôle Kermse lacht. Het eerste persbericht van Sallands eerste tentfeest op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 maart draaide er namelijk geen doekjes om: De wereld gaat ten onder aan crisissen, betuttelende overheden, klimaatveranderingen, stijgende zeespiegels, enge ziektes en nog veel meer ellende. En de enige mogelijke maatregel tegen dat alles: Feestvieren in Broekland!

Wat er nog meer aan ellende in de eerste versie stond, wil Jaap niet eens zeggen. Medebestuurslid Marc Bouwhuis heeft het echter ook gelezen. “Ik had wel zoiets van ‘kunnen we dit allemaal wel maken, ha ha!” “Waar dat nou zo vandaan kwam, ik weet het niet”, lacht Jaap. “Misschien zat ik zelf ook wel in een dipje!” Maar dat tekent dus wel de sfeer van de Kôle Kermse. Er kan net wat meer dan bij andere (tent)feesten en de organisatie neemt zichzelf allesbehalve serieus. Van een beetje volksverlakkerij of een leuke (al dan niet illegale) publiciteitsstunt zijn ze bij de Kôle Kermse allesbehalve vies.

Zo trapten jaren geleden meerdere kranten in een persbericht waarin de optredende artiest Theo de King gepresenteerd werd als een internationale ster (de mensen die het optreden gezien hebben, weten beter). De slakkenrace van één van de eerste edities mocht rekenen op vragen van de dierenbescherming en in de afgelopen jaren heeft Salland meerdere originele en grappige, maar ook illegale reclame-uitingen van het feest langs de wegen gezien. De laatste jaren blijft het wat dat betreft wat rustiger. “Ideeën genoeg”, stelt Jaap. “Maar het komt er niet van. Iedereen van de organisatie gaat op wintersport en de laatste weken was de bezetting erg laag. Ik stond er eigenlijk alleen voor en dan kun je weinig!”

Het feest begint vrijdagavond met een rockavond met medewerking van de formatie Shitt Happens. Deze band bestaat uit vijf frisse jonge dames en één heer. De muziek? Golden oldies, klassiek stampwerk en bekende festivalhits. Van Kim Wilde tot AC/DC. De dames presenteren zich, naar het voorbeeld van AC/DC-gitarist Angus Young, in schooluniformen. Het motto van de band? ‘Let there be rockjes!’ Achter de draaitafels staat het Broeklandse DJ-collectief Rubberen Robbie en Thijs van Leer.

De grote diensten- en warenveiling op zaterdag begint om 14.00 uur. Vanaf 13.00 uur kun je de kavels bekijken. De presentatie is in handen van veilingmeester Peter Buis. Je kunt bieden op diverse kavels. Van een romantische rondvaart tot een ploegclinic en van honderd bier tot ‘eeuwige roem’. Ook Salland Centraal gooit een kavel in de aanbieding: Eén pagina in de weekkrant. ’s Avonds is er muziek van de band ‘7 op de Schaal van Richter’. Van Normaal tot Jan Smit en van Guns n’ Roses tot Kaiser Chiefs, alle stamphits komen voorbij.

Het zondagmiddagprogramma staat in het teken van de zon. De tent wordt helemaal in tropische sferen aangekleed. Een strandje erbij, surfplanken in de aanslag en ‘aloha’. Het ‘lullige’ zondagmiddagspel krijgt ook een strandtintje. De deelnemers moeten proberen om in een bepaald tijdsbestek een zo hoog mogelijk zandkasteel te bouwen. De muziek komt van de formatie Kabaal. Van CCR tot Normaal en van Nederlandstalig tot noem maar op, deze band speelt het allemaal. De opbrengst van het feest gaat naar een goed doel: Uitbreiding van de spelzaal in het Horsthuis tot een sporthal. De entree is het gehele weekend gratis. Meer informatie op staging2.kolekermse.nl.

Overigens is de organisatie van de Kôle Kermse samen met het Horsthuis en de Broeklandse Zomerfeesten overgestapt van Heineken naar Grolsch. Onlangs werd er door Grolsch een introductiefeest gehouden in het Horsthuis. Hier kwamen zo’n 150 mensen op af, die de hele avond gratis het nieuwe bier konden proeven. Het uiteindelijke oordeel was dat het bier goed door de beugel kon. “Ach, het verschil is ook niet zó groot. Tijdens de nieuwjaarsreceptie dachten de bezoekers dat ze al Grolsch bier dronken. Achteraf bleek dat het laatste vaatje Heineken nog was aangesloten, dusss…..”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.